Τον Νοέμβριο του 2019 η κακοκαιρία «Γηρυόνης» είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφικές πλημμύρες στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, λόγω υπερχείλισης των χειμάρρων Μπασδέκη και Μαυρόλακκα.
Σπίτια, επιχειρήσεις, αγροκτήματα υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, ταυτόχρονα με την οικολογική καταστροφή στην περιοχή, απόρροια της απουσίας αντιπλυμμηρικών έργων από την απερχόμενη διοίκηση της ΠΚΜ.
Στις 23/11/2019 οι δηλώσεις του κ. Τζιτζικώστα, επισκεπτόμενος την πληγείσα περιοχή ήταν οι εξής:
«Επόμενος στόχος είναι να γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες για να δούμε κάποιο Ευρωπαϊκό ή Εθνικό πρόγραμμα να εντάξουμε με ολοκληρωμένη προσέγγιση την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής».
Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2016, η διοίκηση της ΠΚΜ ανέφερε: «Μέσω του νέου ΕΣΠΑ κάνουμε άλλη μια μεγάλη προσπάθεια να αποκαταστήσουμε χρονίζοντα προβλήματα στην αντιπλημμυρική θωράκιση, αυτή τη φορά της Χαλκιδικής, με 8 εκ. ευρώ. Για εμάς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η αντιπλημμυρική θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ασπίδα πρόληψης και προστασίας από τους φυσικούς κινδύνους, ώστε να μη βιώσουμε ξανά φαινόμενα των προηγούμενων ετών με ανθρώπινες ζωές να κινδυνεύουν και περιουσίες να χάνονται. Γι’ αυτό εξαντλούμε όλα τα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτουμε».
Εν έτει 2023, η προστασία της Χαλκιδικής βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση «αναμονής»…Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης η περίπτωση του ρέματος της «Αργυρώς», που από τις μεγάλες πλημμύρες του 2010, όπου κόντεψε να ισοπεδωθεί το χωριό, φέτος ο Δήμος ξεκίνησε «την απαιτητική διαδικασία των αδειοδοτήσεων για την υλοποίηση των έργων» (20/2/23 halkidikinews.gr).
Επανερχόμενοι στην περιοχή της Ολυμπιάδας:
- Τον Αύγουστο του 2020, εννιά μήνες μετά τις καταστροφικές ζημιές, ο πρόεδρος της κοινότητας της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής κ. Πετράκης μιλώντας στο thesstoday.gr, επισήμανε τότε ότι η αποκατάσταση των ρεμάτων είχε μείνει στάσιμη.
- Το 2021 κατατέθηκαν στην Βουλή ερωτήματα βουλευτών για τα αντιπλυμμηρικά έργα του ρέματος «Μπασδέκη» στην Ολυμπιάδα, τα οποία αφορούσαν την βελτίωση της κοίτης του ρέματος. Μάλιστα εντύπωση προκαλούν οι σοβαρές επισημάνσεις περί επιφανειακών εργασιών, ομοίως και το γεγονός ότι οι εργασίες που αφορούσαν την αντιπλυμμηρική θωράκιση δεν είχε καν ξεκινήσει.
- Σε δημοσίευμα του halkidikipost.gr το 2022, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας ανέφερε ότι έχει κατατεθεί αντιπλημμυρική μελέτη κι ότι περιμένουν από το Υπουργείο και από την Περιφέρεια να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Συγκεκριμένα: “Μέχρι τώρα δε μπορούσαν να μας πάρουνε στα σοβαρά γιατί όταν δεν υπάρχει μελέτη δε γίνεται να ζητάς έργο. Ο Δήμος το πήρε πάνω του, αν και αυτή ήταν εργασία της Περιφέρειας. Κάναμε την μελέτη η οποία ήταν φοβερά δύσκολη, γιατί αντιμετώπισε πολλά ακόμη προβλήματα. Αφού έγινε η μελέτη, κατατέθηκε και έχουμε πάρει από τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Μπίλλια τη διαβεβαίωση ότι θα μπει στο καινούργιο ΕΣΠΑ. Εμείς βέβαια τρέχουμε τις διαδικασίες μήπως η Περιφέρεια το βάλει ως έκτακτο, γιατί το ΕΣΠΑ μπορεί να πάρει 2-3-4 χρόνια, γιατί τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια”.
- Το 2023, με αφορμή την φονική θεομηνία στην Θεσσαλία, ο Δήμος Αριστοτέλη έκανε εκ νέου έκκληση για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για τις δημοπρατήσεις ανάδειξης αναδόχων για τα αντιπλημμυρικά έργα σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα.
Και πάλι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι σύμφωνα με τους νόμους «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη», οι αρμοδιότητες που αφορούν σχεδιασμό ,μελέτη, κατασκευή αλλά και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, όπως και για τον καθαρισμό ρεμάτων, ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της εκάστοτε Περιφέρειας.
Όπως και ότι η Περιφέρεια μπορεί να προωθήσει ζητήματα/προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις προς την κεντρική διοίκηση της χώρας.
Ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θέτω στην Περιφέρεια τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Γιατί καθυστερεί το έργο?
- Ποιες ουσιαστικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις έχουν γίνει στην Ολυμπιάδα από την Περιφέρεια τους τελευταίους 12 μήνες?
- Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός έχει συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα που αφορούν την εκδήλωση πλέον έντονων καιρικών φαινομένων?
- Πόσα χρήματα έχουν δοθεί για την επιδερμική κάλυψη των αναγκών σε αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.
- Οι ζωές και οι περιουσίες των πολιτών της Χαλκιδικής είναι προστατευμένες σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων?