Τον Δήμο Σιθωνίας της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα τη Νικήτη, τον Νέο Μαρμαρά και τη Συκιά επισκέφτηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Αλληλεγγύη”, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας συνοδευόμενος από υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, συμμετείχε αρχικά στις εκδηλώσεις τιμής του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Νικήτα του Γότθου, προστάτη της Νικήτης, στον ομώνυμο ιστορικό ιερό ναό και στη συνέχεια στο θρακιώτικο έθιμο «Κουρμπάνι», παρουσία πλήθους κόσμου.
Ο επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της Νικήτης για σειρά από ζητήματα, όπως η πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι στην περιοχή, αλλά και το θέμα που προέκυψε με την ακαρπία στις ελιές, όπου ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε ως Περιφερειάρχης να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο, προκειμένου να δοθεί βιώσιμη και οριστική λύση στο ζήτημα.
Παράλληλα ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στο έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Νικήτη και τον Δήμο Σιθωνίας, τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων στη Σιθωνία όλα αυτά τα χρόνια με σειρά έργων και παρεμβάσεων, που βελτιώνουν την καθημερινότητα, προστατεύουν και αναδεικνύουν τους οικισμούς και το φυσικό περιβάλλον. Η Χαλκιδική και φυσικά η Σιθωνία είναι τουριστικοί πυλώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και συνολικά της χώρας. Γι’ αυτό πέρα από τις υποδομές, στις οποίες δώσαμε μεγάλη βαρύτητα, αποκαθιστώντας ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο πλέον σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικότητα και τα ζητήματα που ανακύπτουν κάθε χρονιά, διότι η πορεία του τουρισμού στη Σιθωνία είναι κομβική και για τα συνολικά αποτελέσματα της Περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την αποκατάσταση των προσβάσεων, που διευκολύνουν τον οδικό τουρισμό, βελτιώσαμε το δίκτυο ύδρευσης, δηλαδή την ποιότητα της παραμονής των επισκεπτών στη Νικήτη, τον Άγιο Νικόλαο και τον Νέο Μαρμαρά και φυσικά την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων. Επίσης, με ολοκληρωμένο σχέδιο αναδεικνύουμε και προβάλλουμε κάθε χρόνο τη Χαλκιδική και τη Σιθωνία στις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαντικό είναι και το αποτύπωμα στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας στην περιοχή, καθώς εξοπλίσαμε με σύγχρονα μηχανήματα και στελεχώσαμε με επικουρικό προσωπικό όλα τα κέντρα υγείας της περιοχής. Με τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής στη Χαλκιδική δημιουργήσαμε μια ασπίδα προστασίας για τα δάση και τους οικισμούς, ενώ είμαστε διαρκώς στο πλευρό των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον τουρισμό, με ενισχύσεις στις πιο μεγάλες κρίσεις. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν στην περιοχή από το πρόγραμμα ‘Διέξοδος’ για να ξεπεράσουν την κρίση είναι το απτό παράδειγμα της συμβολής μας. Και στον αγροτικό τομέα όμως, μέσω της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής, αποδείχτηκε ότι η διοίκησή μας παραμένει σε κάθε πρόβλημά τους αρωγός στην πράξη. Εκτός από την πίεση που ασκούμε στην Πολιτεία και η οποία φέρνει απτά αποτελέσματα, ενισχύσαμε ήδη 1.080 νέους αγρότες της Χαλκιδικής και χρηματοδοτήσαμε 481 γεωργικές επενδύσεις. Και βέβαια, εδώ στη Νικήτη, που είναι και η έδρα του Δήμου δημιουργήσαμε το Κέντρο Κοινότητας, που αποτελεί μια σημαντική κοινωνική υποδομή για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη βοήθειας και υποστήριξης».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τζιτζικώστας σε έργα που δρομολογήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Έχουμε απάντηση ακόμα και σε ζητήματα, που ξεπερνούν τις στενές αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας είμαστε παρόντες ενεργά. Η περιοχή αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τα αδρανή υλικά και τις χωματερές που δημιουργούνται απειλώντας τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Οι αρμόδιες υπηρεσίες το έχουν επισημάνει ως μείζον πρόβλημα, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιπυρικής θωράκισης όλης της Σιθωνίας. Ο Δήμος κατέφυγε στην Περιφέρεια για να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες. Και ήμασταν εκεί. Πλέον, μέσω της Πολιτικής Προστασίας κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους για να δώσουμε λύση και σε αυτό το ζήτημα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε τον Νέο Μαρμαρά, όπου συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής, καταστηματάρχες, εργαζόμενους και επαγγελματίες, αναλύοντας τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα επόμενα χρόνια στην περιοχή. «Ένα σχέδιο, που έχει βασιστεί στις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου αφενός να δημιουργηθούν νέες υποδομές, τις οποίες έχει ανάγκη ο Νέος Μαρμαράς και το δεύτερο ‘πόδι’ της Χαλκιδικής, δίνοντας λύση σε ζητήματα στρεβλώσεων, που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών, αφετέρου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, μέσα από τη διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην περιοχή. Οι ζημιές στο λιμάνι του Νέου Μαρμαρά από τις θεομηνίες αποκαθίστανται. Λάβαμε τη σχετική απόφαση χρηματοδότησης των έργων πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και παράλληλα με την αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει και μια ανάπλαση του λιμανιού, που θα το αναδείξει ακόμα περισσότερο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Αλληλεγγύης».
Ο κ. Τζιτζικώστας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στον Δήμο Σιθωνίας στο λιμάνι της Συκιάς, όπου υλοποιείται ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της περιοχής και επέβλεψε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που ολοκληρώνει η Περιφέρεια στον οικισμό.
«Το λιμάνι της Συκιάς βελτιώθηκε από τη διοίκησή μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν μείναμε όμως μόνο στην αποκατάσταση. Εγκρίναμε προσφάτως τη χρηματοδότηση και για ένα συμπληρωματικό έργο, με την προσθήκη ενός νέου βραχίονα, που αφενός θα αναβαθμίσει το λιμάνι, αφετέρου θα αποκαταστήσει τις ζημιές στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και στο εξής θα το προστατεύει. Τον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται και το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο θωράκισης του οικισμού της Συκιάς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, που έγινε ποτέ. Ένα έργο δύσκολο τεχνικά. Αντιμετωπίσαμε μεγάλα προβλήματα με τη γέφυρα, που είναι κομβική για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Την αποκαταστήσαμε και την παραδώσαμε σε χρήση στους συμπολίτες μας και πλέον μέσα στον Οκτώβριο η Συκιά θα έχει τη μέγιστη δυνατή προστασία από τις πλημμύρες. Και λίγο πιο πέρα, στο Πόρτο Κουφό, αρχίζει η κατασκευή κι εκεί νέας γέφυρας και ενός έργου μείζονος σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση του οικισμού, τον αμέσως επόμενο μήνα. Βήμα βήμα, δυναμώνουμε τη Σιθωνία, δυναμώνουμε τη Χαλκιδική, δυναμώνουμε τη Μακεδονία. Με λόγια λίγα και έργα πολλά, και τα επόμενα χρόνια συνεχίζουμε όλοι μαζί, με σχέδιο και σκληρή δουλειά την πορεία μας προς τον στόχο μας: Να χτίσουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και πάνω από όλα ανθρώπινη», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.