Η τέλεια καλοκαιρινή σαλάτα. Μια ζωγραφιά με χρώματα και αρώματα…
Αλμύρα η αλμυρή, είναι ένα χορταράκι της θάλασσας ή των ποταμών που σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού.
Η αλμύρα φυτρώνει στην άμμο, αλλά καμιά σχέση δεν έχει με το αλμυρίκι, ούτε με το κρίταμο. Είναι πλούσια σε ιώδιο και μεταλλικά στοιχεία και έχει και βιταμίνες C και Ε. Βοηθά στην αποτοξίνωση και είναι διουρητικό.
Με τα ντοματάκια και το γαύρο είναι ένα γευστικό ποίημα.
Aλμύρα με ντοματίνια και γαύρο μαρινάτο
Από την Μαρία Κλήμη, cheffe στο βραβευμένο εστιατόριο «Το μαγαζάκι που λέγαμε», Ιωάννινα.
Υλικά για 4 άτομα
600 γρ. χόρτα αλμύρα
15 ντοματάκια, κομμένα στη μέση
6-8 γαύροι μαρινάτοι
Πάπρικα καπνιστή
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Χυμό λεμονιού ή ξύδι
Ανθός αλατιού
1-2 κλωναράκια σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Για το πλύσιμο
Ξύδι
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε με μαχαιράκι πρώτα το κάτω μέρος του φυτού καθαρίζοντας το από μέρη που είναι σκληρά ή κίτρινα.
Την πλένουμε με προσοχή με αρκετά νερά και τέλος τη βάζουμε σε λεκάνη με καθαρό νερό και λίγο ξύδι.
Ξεπλένουμε χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και μόλις κοχλάσει βάζουμε την αλμύρα να «ζεματιστεί» για 3-5 λεπτά. Δεν προσθέτουμε αλάτι στο νερό γιατί η αλμύρα είναι ήδη αλμυρή.
Σουρώνουμε και απευθείας βάζουμε την αλμύρα σε νερό παγωμένο ή με παγάκια για να διατηρήσει το χρώμα της.
Σε σαλατιέρα βάζουμε την αλμύρα και ρίχνουμε ελαιόλαδο με χυμό λεμονιού ή ξύδι.
Στη μέση βάζουμε τα ντοματάκια που έχουμε βάλει λάδι.
Τέλος πασπαλίζουμε τον μαριναρισμένο τόνο αν θέλουμε με πάπρικα και τα τυλίγουμε σε ρολάκια.
Ολόγυρα στη σαλατιέρα βάζουμε την αλμύρα, στη μέση τα ντοματάκια και από πάνω ρίχνουμε το σχοινόπρασο.
Πάνω στην αλμύρα βάζουμε τους γαύρους.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού