Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην «Εφημερίδα των Συντακτών» /Φύλλο Σαββατοκύριακου και τον Δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Nίκος Ανδρουλάκης: «Κοινή ιδεολογία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα: Όλα για την εξουσία χωρίς αρχές και αξίες»

 

-Καλείτε τους πολίτες να πάρουν «απόφαση αλλαγής». Τι πρέπει να αλλάξει και γιατί να συμβεί ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και όχι με τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο;

Αντισυστημικός για μένα είναι αυτός που έχει την πολιτική αυτονομία για να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα προς όφελος του λαού και της πατρίδας και όχι αυτός που εκμεταλλεύεται κοινωνικά αδιέξοδα, λέγοντας και κάνοντας ό,τι χρειαστεί για να κατακτήσει την εξουσία.

Ας σκεφτούμε τί πολιτικές επιλογές έκαναν όσοι αυτοανακηρύσσονταν αντισυστημικοί πριν από μερικά χρόνια στην πατρίδα μας. Από το «έναν νόμο και ένα άρθρο» πήγαμε στο υπερταμείο που δέσμευσε τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια. Υπόσχονταν σεισάχθεια και παρέδωσαν κόκκινα δάνεια αξίας δισεκατομμυρίων στα κοράκια των funds, έχοντας φέρει στη θέση του εκβιαζόμενου χιλιάδες δανειολήπτες, στερώντας τη δυνατότητα για βιώσιμες ρυθμίσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ αγωνιζόμαστε να κάνουμε τον δικαιολογημένο θυμό που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία όχι μία επιλογή καταστροφής, αλλά μία απόφαση αλλαγής. Μία θετική ψήφο υπέρ ενός πολύ συγκεκριμένου προγράμματος ριζικών μεταρρυθμίσεων για πολλές και καλές θέσεις εργασίας, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Για να μην συμβιβάζονται οι νέοι μας με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών.

– Θα μπορούσε να υπάρξει σημείο προγραμματικής σύγκλισης με τη ΝΔ, το κόμμα που σας παρακολουθούσε;

Το ζήτημα της παρακολούθησής μου, όπως και η απαράδεκτη προσπάθεια συγκάλυψης που ακολούθησε ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ζήτημα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών. Το παρακράτος του Μαξίμου παρακολουθούσε όχι μόνο εμένα, αλλά εν ενεργεία Υπουργούς, ακόμα και την ηγεσία του στρατεύματος θέτοντας την ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο.

Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή χρησιμοποίησα κάθε δυνατότητα που είχα στη διάθεσή μου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατήγγειλα στην ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη την τεκμηριωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το predator και την παράνομη παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ. Επίσης ,με δική μου πρωτοβουλία τέθηκε το ζήτημα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Εξεταστική Επιτροπή PEGA και στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Όσον αφορά τις συνεργασίες, έχω ενημερώσει με ακρίβεια τον ελληνικό λαό για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσω αν μας τιμήσουν με την ψήφο τους. Δεν έχω ακούσει άλλο κόμμα να έχει ενημερώσει με τόσο ακριβή τρόπο τους πολίτες για το τί θα πράξει μετεκλογικά.

Και μάλιστα μία από τις βασικές προγραμματικές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, είναι και η πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών με μία νέα εξεταστική επιτροπή χωρίς καταχρηστική επίκληση του απορρήτου, η τιμωρία των υπευθύνων, καθώς και κατάργηση των νόμων της συγκάλυψης που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία.

-Ένα μέρος των ψηφοφόρων εκτιμά, ωστόσο, ότι ο μόνος τρόπος να γυρίσει η χώρα σελίδα είναι να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να σας θυμίσω ότι δεν είμαστε στο 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κυβερνήσει και δυστυχώς για αυτόν και κυρίως για τη χώρα, η εμπειρία της πρώτης φοράς «αριστερά» απέδειξε ότι αντιπροσωπεύει ένα σύστημα εξουσίας, που δεν είναι σε θέση να γυρίσει σελίδα για τη χώρα.

Είναι τέτοια η ηθική και θεσμική παρακμή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με τα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς, τους κάθε λογής Πάτσηδες και τις απευθείας αναθέσεις, που η πρωθυπουργία του κ. Μητσοτάκη θα αποτελούσε παρελθόν, αν υπήρχε άλλη αξιωματική αντιπολίτευση.

-Δηλαδή, αν δοθεί η δυνατότητα, ακόμη κι ως «κυβέρνηση ηττημένων» με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα αρνηθείτε να λάβετε μέρος σε ένα σχήμα συνεργασίας με προοδευτικό – σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό;

Μα για ποια «κυβέρνηση των ηττημένων» μιλάτε; Εδώ ο κ. Τσίπρας ψήφισε την απλή αναλογική και συγχρόνως την υπονομεύει λέγοντας ότι συζητά το σενάριο συγκυβέρνησης μόνο αν είναι πρώτο κόμμα. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι προτεραιότητα του είναι μόνο η προσωπική του πολιτική διάσωση. Όσον αφορά το δήθεν προοδευτικό – σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό, δεν νομίζω ότι η πυξίδα της σοσιαλδημοκρατίας ταιριάζει με επιλογές όπως του κ. Αντώναρου του εκπροσώπου της κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία ή με τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια ο κ.Τσίπρας χαρακτηρίζει “αναγκαίο κακό” τη σύμπραξη με τον Πάνο Καμμένο και από την άλλη στελέχη του κάνουν λόγο για “ευλογία”.

Οι πράξεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα αποδεικνύουν ότι κοινή τους ιδεολογία: Όλα για την εξουσία χωρίς αρχές και αξίες.

Επιπλέον, επειδή τα fake news συνεχίζονται, το έχω πει καθαρά: Το ΠΑΣΟΚ που κράτησε τη χώρα στο ευρώ, δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη υπό καμία εκδοχή.

-Το βέτο στα πρόσωπα Μητσοτάκη – Τσίπρα θα ισχύσει και μετεκλογικά ή μήπως είναι προεκλογικά «λόγια του αέρα»;

Όσοι μιλούν για «λόγια του αέρα», κρίνουν μάλλον εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Ό,τι λέω προεκλογικά, θα ισχύει και μετεκλογικά. Η προπαγάνδα που αναπαράγεται από διάφορες πηγές περί «αγνώστου Χ» πρωθυπουργού που τάχα θέλω να επιβάλω, είναι απλώς ανυπόστατη και παραπλανητική. Δεν έχω σκοπό να επιβάλλω κανέναν. Στόχος μου είναι μία προγραμματική συμφωνία που θα προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και βεβαίως πρόσωπα κοινής αποδοχής που μπορούν να υπηρετήσουν τις πολιτικές αυτές. Δεν μπορώ να στηρίξω πρόσωπα που έχουν κριθεί όπως ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι τυχαίο που οι δύο στενότεροί τους συνεργάτες, ο μεν κ. Παππάς έχει καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο 13-0, αλλά παραμένει στον σκληρό πυρήνα και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ο δε κ. Δημητριάδης θα είχε ήδη καταδικαστεί, αν δεν υπήρχε όλη αυτή η προσπάθεια συγκάλυψης.

Οι πρακτικές αυτές δεν με εκφράζουν. Όταν υπήρξε ένα τέτοιο φαινόμενο, τους θέσαμε εκτός παράταξης το ίδιο δευτερόλεπτο, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωσή τους.

-Με τους όρους που βάζετε και κόντρα σε όσα διατείνεσθε για σταθερότητα με κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, δημιουργείτε την αίσθηση ότι συμβάλλετε στην πρόκληση αστάθειας… Αν πάμε σε δεύτερες ή τρίτες εκλογές θα έχετε βάλει το χέρι σας…

Το κάθε κόμμα έχει αναλογική ευθύνη βάση της ψήφου του ελληνικού λαού.

Πήραν οι Έλληνες πολίτες απαντήσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών;

Έχω θέσει πολλές φορές το ερώτημα ποιος από τη Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνος για το ρουσφέτι διορισμού του μοιραίου σταθμάρχη.

Το πιστοποίησε με το πόρισμά της και η διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή, παρά τα όσα υποστήριζαν δημοσίως οι υπουργοί Βορίδης και Γεωργιάδης.

Δεν νιώθει την ανάγκη ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει, όχι σε μένα, αλλά στους Έλληνες πολίτες και τις οικογένειες των θυμάτων;

Γιατί επιβραβεύτηκε με τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής, στο γραφείο του οποίου είχε παραδοθεί το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας που υποδείκνυε τους υπεύθυνους για την εγκληματική καθυστέρηση της υλοποίησης της σύμβασης 717 για την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης, που υπεγράφη το 2014, όφειλε να έχει ολοκληρωθεί το 2016 αλλά αντιθέτως πήρε επτά παρατάσεις και δεν υλοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

-Πείτε μου τέσσερα – πέντε σημεία του προγράμματός σας που θεωρείται καθοριστικά και από τα οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσετε για να μπείτε σε κυβέρνηση.

Δεν θα υποχωρήσουμε από τις αλλαγές στο κράτος, που είναι επιβεβλημένες ώστε να διασφαλιστεί η αξιοκρατία. Δεν μπορεί διοικητές των δημοσίων οργανισμών και των νοσοκομείων να διορίζονται αποτυχημένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ή “γαλάζια παιδιά” όπως συνέβη με τη διοίκηση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Όλοι οι διορισμοί αυτοί θα γίνονται με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς και 5ετή θητεία.

Έχω θέσει ως προτεραιότητα για τις προγραμματικές συνεργασίες την κατάργηση των διατάξεων νόμων της ΝΔ που υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε το αυξημένο κόστος διαβίωσης των Ελλήνων.

Είμαστε η πρώτη χώρα σε έξοδα στέγασης. Για το λόγο αυτό έχουμε προτείνει τη δημιουργία μίας δημόσιας δεξαμενής 150.000 κατοικιών είτε νεόδμητων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είτε ανακατασκευασμένων έπειτα από την παροχή φορολογικών κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους. Στόχος μας είναι να διατίθενται προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο σε νέους ώστε παράλληλα να αποκλιμακωθεί και η αγορά ενοικίου.

Επιπλέον έχουμε προτείνει κοστολογημένα την επαναφορά του ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, επιμένουμε στην επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με επικαιροποίηση των κριτηρίων του νόμου του ΠΑΣΟΚ από το 2010, ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ώστε να επιμεριστούν το 1/3 της συναλλαγματικής διαφορά και απόλυτη προστασία της αγροτικής γης για να αποφύγουμε τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος και το ΕΣΥ, τις υποδομές όπως είναι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τα μέσα σταθερής τροχιάς, και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

Τι σκέφτεστε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Αλλάζει τις προθέσεις σας για πρόσωπα η σοκαριστική υπόθεση Γεωργούλη;

Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι κάποιοι έχουν à la carte σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι αντιφατικό και θλιβερό να λες ότι είσαι με το θύμα αλλά συγχρόνως ένα οργανωμένο ψηφιακό παρακράτος, πίνει νερό στο όνομά σου, του επιτίθεται λυσσαλέα και απαξιωτικά.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η υπόσχεση που έδωσα στους 270 χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες ότι θα παλέψω για την αναγέννηση και την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, ισχύει.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας δίνει φωνή στη νέα γενιά που θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο μαζί με τις ιδέες μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Προηγούμενο άρθροΔηλώσεις για ζημιές σε καλλιέργειες από παγετό σε Κοπανό, Λευκάδια, Μαρίνα και Πολλά Νερά
Επόμενο άρθροΕπίσημο πρόγραμμα αγώνων τελικής φάσης Πετοσφαίρισης Λυκείων