Ένα εύκολο γλυκό με απίθανους συνδυασμούς… από διαφορετικές κρέμες, φρέσκα φρουτάκια ή γλυκά του κουταλιού ή ακόμα και μαρμελάδες από φράουλα μέχρι φρούτα του δάσους… διαλέγουμε χρώμα και γεύση.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι κρεμώδες τυρί μας αρέσει με οξύτητα ή μαλακή γεύση… η επιλογή δική μας.
Η βάση του μπορεί να είναι από μπισκοτάκια έτοιμα μέχρι πιο πολύπλοκη.
Εμείς ζητήσαμε από τον πολυβραβευμένο executive chef Κώστα Γεωργατζά να δημιουργήσει ένα cheesecake που να δένει αρμονικά με βανίλια Μαδαγασκάρης και κουμ κουάτ.
Cheesecake με βανίλια Μαδαγασκάρης και γλυκό κουμκουατ
Από τον Κώστα Γεωργατζά, executive chef
Υλικά για 8 άτομα
Για τη βάση
1 πακέτο μπισκότα digestive
60 γρ βούτυρο
Για την κρέμα
450 γρ κρεμώδες τυρί
300 γρ γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ κρέμα γάλακτος
230 γρ. άχνη ζάχαρη
1 βανιλια Μαγαδασκαρης σε stick
1 σφηνάκι Cointreau
Για το σερβίρισμα
100 γρ γλυκό του κουταλιού κουμ κουατ
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα για να τα θρυματίσουμε.
Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά και τα στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί ή σε τσέρκι 20-22 εκατοστά.
Βάζουμε τη βάση στο ψυγείο να παγώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος για να την ζεστάνουμε ελαφρά, προσοχή δεν πρέπει να κάψει.
Προσθέτουμε το stick βανίλιας, κομμένο στη μέση και ξυσμένο για να βγουν οι σπόροι.
Το αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το κρεμώδες τυρί, το γιαούρτι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε την αρωματισμένη κρέμα, αφού νωρίτερα έχουμε αφαιρέσει το κοτσάνι της βανίλιας.
Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Αφαιρούμε το σύρμα προσθέτουμε το σφηνάκι Cointreau.
Ανακατεύουμε με μια μαριζ και αδειάζουμε την κρέμα στο τσέρκι.
Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 8 ώρες τουλάχιστον.
Το βγάζουμε από το ψυγείο.
Βάζουμε το τσέρκι σε μια πιατέλα και το αφαιρούμε.
Διακοσμούμε με φετούλες κουμ κουάτ και το περιχύνουμε με ελάχιστο σιρόπι από το γλυκό.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε να πήξει η κρέμα πιο εύκολα και για μεγαλύτερη ασφάλεια θα μπορούσαμε να προσθέσουμε 5 γρ φύλλα ζελατίνης, που θα μουλιάσουμε σε νερό ή χυμό.