Γευστική δημιουργία με γεύση και χρώμα μοναδικό. Όλα τα συστατικά είναι επιλεγμένα για τη υψηλή διατροφική τους αξία. Ένας συνδυασμός που στο άκουσμά του ξενίζει αλλά όταν τον απολαύσετε θα αλλάξετε γνώμη.
Αυτό το πιάτο το δοκίμασα στην Βαλένθια της Ισπανίας από τον chef του Ισπανικού συνεταιρισμού Λωτού. Στην πεδιάδα της Βαλένθια καλλιεργούνται λωτοί εξαιρετικής ποιότητας και η παραγωγή τους είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Μελιτζάνα ρολό με ημίλιαστη ντομάτα, κουκουνάρι και σάλτσα από λωτό
Από τον Ισπανικό Συνεταιρισμό Λωτού, Βαλένθια Ισπανία
Υλικά για 2-4 άτομα
3 μελιτζάνες
3 λωτούς
15 φέτες ημίλιαστης ντομάτας
2 κούπες ελαιόλαδο εκλεκτό
4-5 κλωνάρια θυμάρι
1 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φινίρισμα
Ανθό αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κουκουνάρι
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατακόρυφα σε λεπτές φέτες.
Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά γυρίζοντάς τες με λαβίδα και από τις 2 πλευρές, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Σε πιατέλα που έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί αραδιάζουμε τις μελιτζάνες για να φύγει το λάδι.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα λωτού.
Καθαρίζουμε τους λωτούς από τα κοτσάνια και τα κουκούτσια, αν έχουν.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα και τη βάζουμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι, κουκουνάρι και πολτοποιούμε.
Παίρνουμε τις φέτες μελιτζάνας που τηγανίσαμε, και κατά μήκος βάζουμε 2-3 ημίλιαστες ντομάτες σε κάθε μία φέτα και τυλίγουμε σε ρολό.
Αραδιάζουμε τις γεμιστές μελιτζάνες σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα λωτού.
Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θυμάρι, κουκουνάρι και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Στην Ισπανία λιάζουν ελαφρά τις ντομάτες και αυτός είναι ο λόγος που ονομάζονται ημίλιαστες.
Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο ή να αφήσετε για λίγο στο νερό τις λιαστές ντομάτες.