Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε (03/01/2023) ως “νέο τρόφιμο” τη σκόνη του Acheta domesticus (οικοδίαιτος γρύλλος), προς χρήση σε πολύσπορα ψωμιά, μπισκότα και κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, ξηρά προμείγματα για ψημένα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μπισκότα, ζυμαρικά, σάλτσες, μεταποιημένα προϊόντα πατάτας, πιάτα με βάση ψυχανθή και λαχανικά, σφολιάτα, σκόνη ορού γάλακτος, ανάλογα κρέατος, σούπες, σνακ με βάση το αλεύρι καλαμποκιού, ποτά, είδη ζαχαροπλαστικής, καρπούς με κέλυφος και ελαιούχους σπόρους, σνακ, και παρασκευάσματα κρέατος, που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό.
Επίσης, ενέκρινε (05/01/2023) την κυκλοφορία κατεψυγμένων προνυμφών αλευροσκώληκων ή αποξηραμένων σε μορφή πολτού και σε μορφή σκόνης (Alphitobius diaperinus) ως συστατικό σε διάφορα τρόφιμα για τον γενικό πληθυσμό και σε συμπληρώματα διατροφής.
Είναι ηθικώς απαραίτητο, ιδίως από τη στιγμή που αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής πως «εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν αν θέλουν να φάνε έντομα ή όχι»3 να υπάρχει ευδιάκριτη-οφθαλμοφανής σήμανση στα προϊόντα, με φωτογραφία του συμπεριλαμβανομένου είδους εντόμου, καθώς διαπιστώνεται προσπάθεια αλλαγής των ευρωπαϊκών διατροφικών συνηθειών…