Xάρης Δούκας: Η αναποτελεσματική ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης κοστίζει πολύ ακριβά στους Έλληνες πολίτες.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

H απόκλιση τιμών μεταξύ της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και των αντίστοιχων αγορών στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη ήταν χαοτική το τελευταίο διάστημα. Πέρα από τα γνωστά προβλήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου και των στρεβλώσεων του, που έχουμε πολλές φορές αναδείξει, δύο επιπλέον σημεία είναι ενδεικτικά της αναποτελεσματικής ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης.

  1. Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη υπήρχε πολύ μεγάλη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όμως έχει αποτύχει στον στόχο για εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών το 2022, καθώς εγκατασταθήκαν στην Ελλάδα 1.4 GW νέων φωτοβολταϊκών, όταν στην Πορτογαλία εγκαταστάθηκαν 2.6 GW και στην Ολλανδία -δίχως ήλιο και εκτάσεις- 4 GW.
  2. Η κυβέρνηση έχει μείνει πολύ πίσω και στην κατασκευή των νέων διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Το 2020 ο σχεδιασμός προέβλεπε να λειτουργήσει η νέα διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας στα μέσα του 2022. Τώρα ο στόχος έχει πάει στα μέσα του 2023, και αν. Έτσι η Ελλάδα δεν είχε την πρόσθετη μεταφορική ικανότητα για να εισαγάγει φθηνή ενέργεια και να ρίξει σημαντικά τις τιμές.

Η διπλή αυτή αποτυχία της κυβέρνησης κοστίζει πολύ ακριβά στους Έλληνες πολίτες.

Ψηφιακή ένταξη φυσικών προσώπων, ανά έτος και χώρα

Η έλλειψη ολοκληρωμένης ψηφιακής πολιτικής αφορά δυστυχώς τις ψηφιακές δεξιότητες και την κυβερνοασφάλεια. Δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Δεν υπάρχει σχέδιο για ψηφιακή μετάβαση χωρίς ανισότητες. Η ασφάλεια στην καθημερινή χρήση τεχνολογιών και στις υποδομές του δημόσιου τομέα και τα περιστατικά hacking σε δημόσιους φορείς αντιμετωπίζονται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο με την σύσταση επιτροπών και αποστολή εγκυκλίων με φαξ.

Η πραγματικότητα είναι πως ο κος Πιερρακάκης το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργηθούν αναρίθμητα πληροφοριακά sites με απευθείας αναθέσεις τα οποία χρησιμοποιούν όσα μέχρι σήμερα είχε δημιουργήσει η Δημόσια Διοίκηση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Καμία νέα τομή, κανένα σύστημα απλοποίησης των διαδικασιών. Όλες οι βασικές υποδομές που λειτουργούν ως βάσεις, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το taxisnet, η Διαύγεια, opengov κ.α, αποτελούν πληροφοριακά συστήματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν, σωστά, για την εποχή τους, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη σχεδιάζονται και προκηρύσσονται παράλληλα, έργα συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να διασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των στελεχών του δημόσιου τομέα, η οργανωμένη διαβούλευση με τους πολίτες, η πρόβλεψη για την βιώσιμη λειτουργία τους και το δημόσιο συμφέρον.

Η πρότασή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει στον πυρήνα της την δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, την ενίσχυση της ολοκληρωμένης ψηφιακής διακυβέρνησης, των εμπλουτισμό και την αξιοποίηση των δεξιοτήτων των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, την προώθηση της συνδεσιμότητας, της ευρυζωνικότητας και την μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Με ταχύτητα, διαφάνεια, αποδοτικότητα, λογοδοσία και συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού.

Το Σχέδιο “Ψηφιακή Ελλάδα” του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει τη διάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης και αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους πολίτες, στελέχη φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

  • Κοινωνία χωρίς ανισότητες και ψηφιακό χάσμα.
  • Πληθυσμό με ψηφιακό εγγραμματισμό και ψηφιακούς επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης.
  • Ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές. Λογοδοσία που βρίσκονται τα δεδομένα των πολιτών, σε ποιους κοινοποιούνται και για ποιο σκοπό.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα με επίκεντρο τον αυριανό αγρότη.
  • Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, την ενέργεια και το περιβάλλον, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τις έξυπνες πόλεις και για την μείωση του κόστους πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και την ευρυζωνικότητα.
  • Ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της συμμετοχικότητας, προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας – ενίσχυση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
  • Εκδημοκρατισμός των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών με ισότιμη πρόσβαση από όλους.
  • Απλοποίηση διαδικασιών και ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και παροχή πραγματικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών με βάση τις διαφορετικές ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.
  • Πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων χωρίς κόστος σε δεδομένα και σε υποδομές μετά την ολοκλήρωσή τους. Ανοικτή διάθεση δημόσιας πληροφορίας και παροχή δημόσιων ανωνυμοποιημένων ανοιχτών δεδομένων από φορείς και υπηρεσίες.
  • Ισότιμη συμμετοχή εταιρειών πληροφορικής και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας (βλ. Καλές πρακτικές marketplace στο gov.uk).
  • Επένδυση σε ανοιχτά πρότυπα και ανοιχτές τεχνολογίες, που καθιστούν το δημόσιο κύριο και ιδιοκτήτη των εφαρμογών χωρίς εξαρτήσεις και νέα “ψηφιακά διόδια”.
  • Αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων στο πεδίο.
  • Υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και της τοπικής επιχειρηματικότητας με βασικούς μοχλούς τις ψηφιακές υποδομές και την τεχνολογία, την αποδοτική και διαφανή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.
  • Το ΕΣΠΑ, το ταμείο Ανάκαμψης, το Π.Α.Α και οι Εθνικοί Πόροι είναι πολύτιμοι και μια μοναδική ευκαιρία για άλμα στο μέλλον, για μια δίκαιη ψηφιακή μετάβαση.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει στην πράξη την ανοικτή διακυβέρνηση. Μέσα από την Ψηφιακή Κοινωνία υποστηρίζεται ο ανοιχτός διάλογος από τους πολίτες και τα μέλη για όλα τα θέματα καθημερινότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του προγράμματός μας μέσα από την πλατφόρμα της Ψηφιακής Κοινωνίας (https://digitalsociety.gr/programma/) με γνώμονα τον εμπλουτισμό των θέσεων μας που αποτελούν το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έγινε το πρώτο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη με εφαρμογή στο κινητό (Pasok App Google Play, App Store) και υποστήριξη της ενεργού συμμετοχής. Κάνουμε πράξη την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της συμμετοχής και της δημοκρατίας σήμερα και με την ψήφο των πολιτών, την πραγματική ψηφιακή μετάβαση της κοινωνίας, αύριο.

Προηγούμενο άρθροΣτην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ελαιολάδων του 2022, οι ελαιώνες Σακελλαρόπουλου
Επόμενο άρθροΣτο πλαίσιο της επιχείρησης “ΕΙΡΗΝΗ”, μπλοκάρεται φορτηγό πλοίο με στρατιωτικά οχήματα