Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Από τη μια «επιδόματα Φρειδερίκης» είτε από ΣΥΡΙΖΑ είτε από ΝΔ και από την άλλη το ΕΚΑΣ του ΠΑΣΟΚ

Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής σήμερα στην Ολομέλεια:

«Είμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για την ανακουφιστική φροντίδα που όπως είπε ο εισηγητής μας και αποδέχονται οι περισσότεροι, είναι μια πρωτοβουλία που έχει θετικά χαρακτηριστικά και την χρειάζεται η χώρα μας. Όσοι έχουν εργαστεί σε νοσοκομεία κατανοούν τη σημασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Όμως σήμερα ενώ θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για τα θέματα της ανακουφιστικής θεραπείας η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει την τροπολογία που αφορά το γνωστό επίδομα σίτισης.

Η συζήτηση για το επίδομα σίτισης καταδεικνύει τον τρόπο που πολιτεύονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που είναι απόλυτα ξεκάθαρος στη σημερινή αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το market pass είναι προεκλογικό επίδομα και κοροϊδία προς τους πολίτες. Φυσικά έχει δίκιο. Ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί το ίδιο έκανε το 2019. Όταν ο κ. Τσίπρας έδωσε στους πολίτες επίδομα όσο περίπου μισή σύνταξη μόλις 19 μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας αντιπολιτεύεται γιατί έκανε τότε τα ίδια με εσάς και γνωρίζει καλά τι κάνετε τώρα.

Αντίστοιχα το 2016, όταν δεν υπήρχαν ακόμα «αριστεροί και φιλελεύθεροι του χαβιαριού», ο κ. Χατζηδάκης έλεγε ότι είχε σαφή θέση για τη 13η σύνταξη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έλεγε τότε ψηφίζοντας παρών: «ναι, φυσικά στη στήριξη των συνταξιούχων αλλά όχι στο λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτή τη χώρα είμαστε λοιπόν, στη χώρα που όταν το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει «παρών» γίνεται χαμός και όταν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα ψηφίζουν «παρών» αποθεώνονται από τα φιλικά τους ΜΜΕ και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Όταν ψηφίζει η ΝΔ είναι θέσφατο: παίρνει ο κ. Μητσοτάκης την πλάκα του Μωυσή και τη φέρνει στη Βουλή, αλλά όταν ψηφίζουμε εμείς «παρών», η ψήφος γίνεται αντικείμενο αρνητικής κριτική όλη μέρα στα ΜΜΕ.

Μετά από όλα αυτά, θα έλεγα ότι η παράταξη μας χαρακτηρίζεται από τη δύναμη της πολιτικής συνέπειας. Γιατί εμείς δεν ψηφίζουμε θετικά το βράδυ και το πρωί αλλάζουμε την ψήφο μας. Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει με κανόνες, συνέπεια και ιδεολογία. Εμείς από την εποχή της Φώφης Γεννηματά ψηφίζαμε θετικά για όλα αυτά τα επιδόματα που τώρα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τότε κατηγορούσε η ΝΔ, ακόμα και αν διαφωνούσαμε με την επιδοματική πολιτική. Εμείς δεν θέλουμε τα επιδόματα γιατί για εμάς υπάρχει πάντα η εναλλακτική ενός σταθερού και μόνιμου μηχανισμού. Αυτός ο μηχανισμός είναι το ΕΚΑΣ, για την κατάργηση του οποίου το 2016 ο κ. Χατζηδάκης κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν αυτός που δεν το επανάφερε ως Υπουργός Εργασίας.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι μια συνεπής πολιτική, ένας σοσιαλδημοκρατικός τρόπος που δίνει μια άλλη κατεύθυνση στην πολιτική ζωή της χώρας. Από τη μια «επιδόματα Φρειδερίκης» είτε από ΣΥΡΙΖΑ είτε από ΝΔ και από την άλλη ένας ενιαίος μηχανισμός για τους πιο αδύναμους που θα παρέχει σε συγκεκριμένες στιγμές τα χρήματα που χρειάζονται. Αυτή είναι η αλλαγή νοοτροπίας που θέλει να φέρει το ΠΑΣΟΚ»

Όμως αντί να ασχολούμαστε με αυτά ασχολούμαστε μόνο με τα συμβολικά ζητήματα: ποιος συμβολισμός προδίδει με ποιον θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ τελικά. Έχει καταντήσει γραφικό.

Όσο και να προσπαθήσουν τα εγχώρια συστήματα, το επόμενο χρονικό διάστημα, να αναγκάσουν το ΠΑΣΟΚ να δηλώσει με ποιον θα συνεργαστεί χωρίς να βάζει τους όρους του σε επίπεδο αξιών, αρχών και προγράμματος, αυτό δεν θα συμβεί. Θα ήταν εύκολο αυτό για εμάς να μοιράσουμε καρέκλες αλλά επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο, την εφαρμογή του προγράμματός μας.

Προηγούμενο άρθροΕύξεινος Λέσχη Βέροιας: Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση και Εκλογές
Επόμενο άρθροΣυλληπητήριο μήνυμα Νίκου Ανδρουλάκη για τον θάνατο του Τιμόθεου Παρασκευά