Μια κρέμα με γεύση απίθανη καραμελωμένη επιφάνεια και πινελιές καφέ, φρούτου ή βανίλιας. Η crema catalana θυμίζει οπτικά αλλά και γευστικά την crème brulee, το κοινό γνώρισμα είναι ότι έχουν και οι δύο είναι η καραμελωμένη επιφάνεια που τη σπάμε με το κουτάλι … και ο ήχος μοναδικό.
Στα υλικά όμως διαφέρουν αφού η crema catalana γίνεται με φρέσκο γάλα, κορν φλάουρ, ξύσμα λεμονιού και κανέλα Κεϋλάνης. Ενώ η crème brulee παρασκευάζεται με κρέμα γάλακτος και άρωμα βανίλιας. Γίνεται εύκολα με υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι.
Κρέμα Καταλάνα ή αλλιώς crema catalana
Υλικά
1 λίτρο γάλα
40 γρ. κορν φλάουρ
1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης
5 κρόκοι αυγών
ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το φινίρισμα
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Tρόπος παρασκευής
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας μην αρχίσει να βράζει.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας ανακατεύουμε ελαφρά και μόλις ζεσταθούν αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 45 λεπτά.
Σε μπολ βάζουμε τους κρόκους αυγών, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος μέσα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβόλοι.
Περνάμε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει την κανέλα και το ξύσμα και ώστε η κρέμα να γίνει απαλή.
Μοιράζουμε την κρέμα σε μπολάκια, τα καλύπτουμε με διαφάνεια και τα αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά.
Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια κάθε κρέμας με ζάχαρη και την περνάμε προσεκτικά με το φλόγιστρο, μέχρι να πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα και να καραμελώσει.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς η καραμέλα και να γίνει σαν τζάμι.
Διακοσμούμε με φρουτάκια.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε στην κρέμα την ώρα που δημιουργείται ρίχνουμε μερικές σταγόνες καφέ εσπρέσο ή μισή κουταλίτσα λιωμένη φράουλα ή άλλα φρούτα.
Αν δεν έχουμε φλόγιστρο απλά βάζουμε τα μπολάκια στη σχάρα του γκριλ σε καλά προθερμασμένο φούρνο και καραμελώνει μια χαρά η κρέμα καταλάνα.