26 Aυγούστου και η Ελλάδα κινείται στους ρυθμούς της Φανουρόπιτας… Στα νησιά και στην επαρχία οι κοπέλες ακόμα και σήμερα συναγωνίζονται προκειμένου να ετοιμάσουν την καλύτερη φανουρόπιτα για να ευχαριστήσουν ή να ζητήσουν από τον άγιο Φανούριο να τους φανερώσει ότι επιθυμούν… Η φανουρόπιτα στολίζεται ανάλογα και πηγαίνει στην εκκλησία την παραμονή ή ανήμερα και ο παπάς διαβάζει ευχή.
Μετά μοιράζεται στον κόσμο και κάποια κομμάτια επιστρέφουν στο σπίτι.
Το έθιμο θέλει να φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα με 9 ή 11 συνολικά υλικά… Ο ζυγός αριθμός δεν είναι αποδεκτός…
Πάντως η φανουρόπιτα σαν κέικ ενθουσιάζει και τους φίλους μας τους vegan.
Φανουρόπιτα Γαλαξιδιώτικη
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι
Υλικά για ένα ταψί 26 εκ.
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει, κοσκινισμένο
500 γρ καρύδια
200 ml ηλιέλαιο
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
200 ml χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
50 γρ σταφίδες ξανθιές
Για το φινίρισμα
20 αμύγδαλα ολόκληρα ή άχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε μικρό μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το σύρμα ή ένα πιρούνι μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
Ρίχνουμε το μείγμα του χυμού στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ραντίζουμε τα καρύδια και τις σταφίδες με λίγο χυμό πορτοκαλιού, τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και μετά από 1 λεπτό, τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
Βροχηδόν προσθέτουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα.
Βάζουμε τα αμύγδαλα στην επιφάνεια σχηματίζοντας ένα σταυρό και ολόγυρα τα υπόλοιπα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.