Εθιμικά γλυκοψωμάκια που ζυμώνονται το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου.
Στα Δωδεκάνησα φτιάχνουν τα λαζαράκια με γλυκιά ζύμη δίνοντας σχήμα ανθρώπου με χέρια διπλωμένα και με γαρυφαλάκια στην θέση των ματιών. Η ζύμη έχει μέλι μυρωδάτο, καρύδια, αμύγδαλα ή σταφίδες.
Σύμφωνα με το έθιμο όποιο σπίτι δεν πλάσει λαζαράκια δεν θα χορτάσει ψωμί όλο τον χρόνο.
Στην Κω και στην Ρόδο οι αρραβωνιασμένες κοπέλες φτιάχνουν ένα λαζαράκι σε μέγεθος βρέφους που γεμίζουν με καλούδια για να το στείλουν στον αγαπημένο τους.
Σε άλλα μέρη της Ελλάδας τα γεμίζουν με τοπικά υλικά, αλλού τα πασπαλίζουν με ζάχαρη καστανή και στην Στερεά Ελλάδα θα φτιάχνουν σαν τσουρεκάκια.
Η συνταγή είναι του Βαγγέλη Κουμπιάδη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου “Τα κιούπια” στην Ρόδο
Υλικά
450 γρ. αλεύρι τύπου 70%
1 στικ ξερή μαγιά
220 γρ. ζάχαρη καφετιά
2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
110 ml ελαιόλαδο
120ml ζεστό νερό
1 ξύλο κανέλας
Ξύσμα από ένα φρέσκο πορτοκάλι ακέρωτο
μισό κ.γλ. αλάτι
μια πρέζα κανέλα
μια πρέζα γλυκάνισο
μια πρέζα γαρύφαλο
2 κ.γλ. σταφίδες ξανθές
2 κ. γλ. αμύγδαλο τριμμένο
μισό σφηνάκι Grand Marnier
Tρόπος παρασκευής
Βράζουμε το νερό με το ξύλο κανέλας και το ξύσμα πορτοκαλιού για δέκα λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Διαλύουμε την μαγιά στο νερό της κανέλας, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα αργά αργά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το αλάτι.
Δημιουργούμε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και ανοίγουμε στην μέση μια λακουβίτσα. Εκεί ρίχνουμε όλα τα υλικά μας. Ζυμώνουμε ρυθμικά μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή και να ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, για δύο ώρες περίπου.
Αμέσως μετά πλάθουμε τα ανθρωπόμορφα ψωμάκια με τα χέρια διπλωμένα, ποδαράκια και για ματάκια βάζουμε τα γαρύφαλα.
Τα αφήνουμε να “ξεκουραστούν” και να φουσκώσουν για μια ώρα ακόμα.
Στρώνουμε την λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τα λαζαράκια σε κάποια απόσταση μαζί τους για να μην κολλήσουν.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C τα ψήνουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα λαζαράκια να κρυώσουν.
Σε καλαθούνες στρώνουμε αρωματικά βοτάνια όπως φασκόμηλο, τσάι ή ρίγανη και βάζουμε ανάμεσά τους τα λαζαράκια.
Τα αρώματα ξεχυλίζουν!