Και η δική μου οικογένεια -από την πλευρά του πατέρα μου- τηρούσε αυτό το υπέροχο φαγητό, μια που η καταγωγή της κρατούσε από Ανατολική Θράκη.
Πριν λίγο καιρό έτυχε να το γευτώ ξανά, σε ένα τραπέζι φίλων Πομάκων και δεν άφησα την ευκαιρία να ρωτήσω για τη συνταγή.
Σας την παρουσιάζω, είναι πεντανόστιμη!
Μπουτάκια κοτόπουλο στιφάδο
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά (για 4 άτομα):
4 μπούτια κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα)
2 κιλά μέτρια άσπρα κρεμμύδια (κομμένα στα τέσσερα)
2 σκελίδες σκόρδο
ντομάτα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
μαϊντανό
κόκκινη γλυκιά πάπρικα
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
μία πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρέας και το αφαιρούμε. Σοτάρουμε καλά τα κρεμμύδια, το σκόρδο και βάζουμε το κρέας, τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε και βάζουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει.
Προσοχή, δεν θέλει νερό καθόλου, θα βγάλουν τα κρεμμύδια.
Εδώ πρέπει να πω ότι πρόσθεσα και λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια παράλληλα με το μαϊντανό. Πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε αλάτι, μαύρο πιπέρι και εγώ θα πρότεινα και μπούκοβο, του πάει πολύ το καυτερό.
Πάντα στην μαγειρική μ’ αρέσει να πειραματίζομαι και αν έχει επιτυχία σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Έτσι λοιπόν, αφού έβρασε, το έβαλα στο ταψάκι και τέλος στο φούρνο για μισή ώρα.
Το αποτέλεσμα είναι τέλειο!
Για συνοδεία φέτα τυρί του πάει πολύ και ένα κρασάκι εννοείται.
Ώρα για σιέστα μετά το φαγί, όπως λένε οι Πόντιοι. Το τσιπουράκι που προηγήθηκε και το κρασάκι τώρα..