Η αλήθεια είναι τώρα στις διακοπές το πρωινό είναι πιο πλούσιο και οι γεύσεις πιο ξεχωριστές. Πολύ μου άρεσαν τα τυρόψωμα που έφτιαξε η Φωτεινή με προζύμι που διατηρεί στο ψυγείο της εδώ και ένα χρόνο… Βέβαια φροντίζει να το ταϊζει και να το κανακεύει συχνά για να αναπτύσσεται… Το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται μαγιά και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο και υγιεινό. Το γιαούρτι που χρησιμοποιούμε χαρίζει τα προβιοτικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Τα τυρόψωμα γίνονται πολύ νόστιμα και αφράτα και διατηρούνται φρέσκα για αρκετές ημέρες αλλά δεν προλαβαίνουν το δύωρο εξαφανίζονται….
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο τυρόψωμο και λιαστές ντομάτες, ελιές, κάπαρη και ότι άλλο σας αρέσει….
Η επιλογή δική σας.
Τυρόψωμα με προζύμι
Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, δεινή μαγείρισσα και βοτανολόγο
Υλικά για 5 τυρόψωμα
Για το προζύμι
130 γρ. φυσικό προζύμι
110 γρ. νερό εμφιαλωμένο
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι κίτρινο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. γιαούρτι αγελάδας ή πρόβειο
100 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
1 αυγό
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
200 γρ. φέτα ή κατσικίσιο τυρί
Ρίγανη ή θρούμπι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το άλειμμα
1 κρόκο αυγού
Λίγο νερό
Τρόπος Παρασκευής
Από το βράδυ ετοιμάζουμε το προζύμι.
Ανακατεύουμε το φυσικό προζύμι, το νερό και το αλεύρι. Αφήνουμε μέσα σε μπολ να αναπτυχθεί σκεπασμένο για 6 σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις είναι έτοιμο στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα άλευρα αφού τα κοσκινίσουμε.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το προζύμι, το ελαιόλαδο, το αυγό, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Με τον γάντζο τα χτυπάμε για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να ξεκολλά από τα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ που έχουμε περάσει με ελαιόλαδο και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου για 2 ώρες το καλοκαίρι.
Σε ένα μπολ σπάμε με το πιρούνι τη φέτα και προσθέτουμε ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και αδειάζουμε τη ζύμη. Την κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε σε καρβελάκια.
Στη μέση κάθε καρβελιού βάζουμε τη φέτα και σκεπάζουμε, ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Αν θέλουμε μπορούμε να τη βάλουμε και σε περισσότερα σημεία του καρβελιού.
Σε ταψιά στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τα καρβέλια.
Αφήνουμε 1 ώρα ακόμα να σταθούν και περνάμε την επιφάνειά τους με το αυγό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνετε να κρυώσουν για 40 λεπτά και τα απολαμβάνουμε.