Εθιμική γεύση χριστουγεννιάτικη βουνίσια. Η γέμιση είναι τόσο νόστιμη και αρωματική που θα θυμάστε νοσταλγικά. Διαπιστώσαμε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν κότα ή κόκορα γεμιστό από τη γαλοπούλα.
Ψήνεται πιο εύκολα και το κρέας είναι πιο μαλακό από αυτό της γαλοπούλας.
Εμείς σας δίνουμε και αυτή την εναλλακτική που αρέσει πολύ…
Κότα γεμιστή με φρούτα και κάστανα
Από τον executive chef Θοδωρή Βλάχο
Υλικά
1 κότα ολόκληρη
2 μήλα κόκκινα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε καρέ
1 μήλο πράσινο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε καρέ
200 γρ. κάστανα προβρασμένα, σε κομμάτια
200 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
200 γρ. καρύδια ψίχα, χοντροκομμένη
20 γρ. κόλιαντρο
8 γρ. γλυκάνισο καβουρδισμένο και τριμμένο
100 ml κόκκινο κρασί
αλάτι
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
ελαιόλαδο
Για το γαρνίρισμα
Λαχανάκια Βρυξελλών
Τρόπος παρασκευής
Σε τηγάνι σοτάρουμε τα μήλα με λίγο ελαιόλαδο, μια κουταλιά νερό και 50ml κρασί κόκκινο.
Μόλις μαραθούν, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, το καρύδι και τον κόλιαντρο, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Πλένουμε την κότα πολύ καλά και τη βάζουμε σε ταψί.
Ξεπλένουμε το εσωτερικό της με κρασί.
Με κουτάλι τη γεμίζουμε με την αρωματική γέμιση στην κοιλιά και στο στήθος.
Με βελόνα σακοράφα και ειδική κλωστή τη ράβουμε προσεκτικά για να μην ανοίξει και χυθεί η γέμιση.
Την περιλούζουμε με υπόλοιπο κόκκινο κρασί, την αλατοπιπερώνουμε και την πασπαλίζουμε με το γλυκάνισο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο σκεπασμένη με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο στους 180οC για 1 ½ ώρες.
Ξεσκεπάζουμε προσεκτικά για να μην καούμε από τον ατμό και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περιλούζοντάς την με τη σάλτσα. Αν θέλουμε να ροδοκοκκινίσει τα τελευταία 5-8 λεπτά ανοίγουμε το γκρίλ.
Ξεφουρνίζουμε και τη σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα ζεστή.
Τη συνοδεύουμε με λαχανάκια Βρυξελλών ή πατάτες κυδωνάτες, που μπορούμε να τις ψήσουμε μαζί με την κότα ή χωριστά.