Τώρα που άρχισε για τα καλά η περίοδος της Νηστείας των Χριστουγέννων, ορίστε η πρόταση για να φτιάξετε μία υπέροχη σπανακόπιτα.
Ένα φύλλο εξαιρετικό, απίθανο, ξεροψημένο και τραγανό από έξω!
Και από νοστιμιά… δεν χάνει στο ελάχιστο…
Σπανακόπιτα νηστίσιμη
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά για την πίτα:
750 γρ. αλεύρι για πίτες ή για όλες τις χρήσεις
330 γρ. σόδα (αναψυκτικό)
120 γρ. χλιαρό νερό
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
50 γρ. ελαιόλαδο
Και 250 γρ. βιτάμ για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
Αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με μία πετσέτα.
Φτιάχνουμε 10 μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε στο μέγεθος ενός πιάτου 5 και 5.
Ενδιάμεσα βάζουμε βιτάμ και μετά τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ανοίγουμε τα 5 φύλλα σε ένα μεγάλο το τοποθετούμε από κάτω, βάζουμε ότι γέμιση φτιάξαμε προηγουμένως και τέλος από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα, που πλέον γίνεται ένα μεγάλο.
Χαράσουμε την πίτα και βάζουμε λίγο λαδάκι και νεράκι.
Για τη γέμιση τώρα θα χρειαστούμε:
500 γρ. σπανάκι
4 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Άνηθο
Μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε όλα τα παραπάνω υλικά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά τους.
Αφότου κρυώσει το μείγμα μας, το βάζουμε ενδιάμεσα στα 2 ζυμάρια.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα μας.
Το τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε την πίτα μας στην ένδειξη που λέει «κάτω αντίσταση», για να ψηθεί καλά και από κάτω.
Καλή σας επιτυχία!