Λαγάνα Παραδοσιακή αλλά και «πειραγμένη» (2η συνταγή για λαγάνα)

Λαγάνα

Λαγάνα, το εμβληματικό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας που παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό στο τραπέζι μας. Η παράδοση θέλει τη λαγάνα να είναι άζυμος άρτος, αφού εθιμικά φτιάχνεται χωρίς προζύμι. Είναι το «γρήγορο» στην παρασκευή του ψωμί που θυμίζει την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο με τον Μωησή.

sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Η ιστορία της λαγάνας φτάνει … μέχρι τις αναφορές του Αριστοφάνη στις Εκκλησιάζουσες» και κατά τον Οράτιο η λαγάνα ήταν «Το γλύκισμα των φτωχών» …όποια και αν είναι η ιστορία της λαγάνας πρόκειται για ένα πολύ αγαπημένο ψωμί.

Εμείς σας δίνουμε μια συνταγή κλασσική που εσείς μπορείτε να διανθίσετε χρησιμοποιώντας υλικά που εσείς αγαπάτε … ώστε να κάνετε μια παραλλαγή δική σας ξεφεύγοντας από την «πεπατημένη»  ….

Λαγάνα Παραδοσιακή αλλά και «πειραγμένη»

Από τον Νικηφόρο Kρεμμύδα, αρτοποιό καθηγητή της σχολής γαστρονομίας Etoile

Λαγάνα

 Υλικά

500 γρ. αλεύρι σκληρό 70%

350 ml νερό εμφιαλωμένο

10 γρ. μαγιά ξερή

1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

10 γρ. αλάτι θαλασσινό

2 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

 Για το φινίρισμα με πινέλο

Σε 2 κ.σ. νερό διαλύουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη καστανή

Ανάλογα την γεύση που θέλουμε να δώσουμε χρησιμοποιούμε ούζο ή ελαιόλαδο με ρίγανη ή κανέλα και καστανή ζάχαρη επιπλέον

Σουσάμι ή συνδυασμό σουσάμι και μαυροκούκι ή σπόρους

Τρόπος παρασκευής

ΛαγάναΣτον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Περιμένουμε για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Αμέσως μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5 λεπτά.

Στην αρχή χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνουμε τη ταχύτητα.Το αλάτι το βάζουμε στο τέλος για να μην «ακυρώσει» την μαγιά. Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις ξεκολλά από τα χέρια μας.

Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο ελαιόλαδο και με αλευρωμένα χέρια βάζουμε την ζύμη μας στο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε την ζύμη να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες και να διπλασιαστεί.

Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο και την κόβουμε σε 2 μπάλες με το μαχαίρι.

Απλώνουμε το κάθε κομμάτι σε μία λαδόκολλα.

Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε μια λαγάνα από κάθε μπάλα. Πασπαλίζουμε για ευκολία με αλεύρι τον πλάστη αλλά και την ζύμη.

Βάζουμε κάθε λαγάνα σε ταψί και τις ανοίγουμε λίγο για να κρατήσουν το σχήμα τους στο ψήσιμο.

Πριν τις φουρνίσουμε τρυπάμε τις λαγάνες με το πιρούνι ή τις τσιμπάω με τα δάκτυλα.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.

Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Σημείωση αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ρίγανη, ζάχαρη και κανέλα, ή μαυροκούκι

Τις αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν.

Τις  «περνάμε» με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10-15 λεπτά.

Αφού ψηθούν με πινέλο περνάμε αντίστοιχα ούζο ή ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο ή σιρόπι και κάνουμε λαγάνα σαν επιδόρπιο αρτόμελο.

Αν θέλουμε να κάνουμε σιρόπι το χρησιμοποιούμε ζεστό πάνω σε καυτή λαγάνα. Για το σιρόπι χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα ζάχαρης και νερού και 1-2 κουταλιές μέλι. Για να «δέσει» χρειάζονται 5 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΕΣΕΕ: Για την Αργία Καθαρής Δευτέρας – Εκτίμηση σαρακοστιανού τραπεζιού (τιμές)
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: 3ος Ποδηλατικός Γύρος στην Αλεξάνδρεια