Η κρεμμυδόπιτα είναι μια γευστική δημιουργία που πρωταγωνιστεί στην κουζίνα της Μυκόνου. Σε κάθε φιλικό τραπέζωμα, σε κάθε γιορτή. Μελετητές διαπιστώνουν, ότι είναι η πίτα που δηλώνει το «παρών» εδώ και 200 χρόνια…
Συνήθως την κάνουν ολόκληρη σε ταψί, αλλά εμείς προτιμήσαμε τα κρεμμυδοπιτάκια, γιατί τρώγονται με μεγαλύτερη ευκολία.
Τα κρεμμυδοπιτάκια τα φτιάχνουν είτε σαν τσιμπητά ταρτάκια, είτε σαν κλειστά μισοφέγγαρα τηγανητά ή ψητά.
Όπως και αν τα φτιάξετε είναι απίθανα… θα ενθουσιαστείτε.
Kρεμμυδοπιτάκια Μυκόνου
Από την Ειρήνη Ζουγενέλη, περίφημη μαγείρισσα, Μύκονος
Υλικά
Για τη ζύμη
700 γρ αλεύρι περίπου
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό
Λίγο ξύδι
Λίγο ρακί
1/2 ποτήρι νερό
Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά ή ανθότυρο
2 αυγά
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 χούφτα σπανάκι ή σέσκουλα, ψιλοκομμένα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και σιγά σιγά προσθέτουμε αλεύρι βροχηδόν μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ανοίγω με τον πλάστη φύλλα ζύμης πάχους μισού εκατοστού.
Με ένα ποτήρι ή τσέρκι 6-8 εκατοστών κόβουμε κυκλικά τμήματα από τη ζύμη.
Σε κάθε κομμάτι βάζουμε 1 κουταλάκι γέμιση αφήνοντας περιθώριο ολόγυρα.
Ανασηκώνουμε τσιμπώντας τη ζύμη περικυκλώνοντας τη γέμιση, οπότε τα κρεμμυδοπιτάκια λέγονται τσιμπητά.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.
Εναλλακτική παρουσίαση
Σε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης βάζουμε στη μέση ένα κουταλάκι γέμιση και κλείνουμε το φύλλο ολόγυρα σαν μισοφέγγαρο.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά ή ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.