Με το κρύο να βρίσκεται στα ..ντουζένια του -άλλωστε είμαστε στην καρδιά του χειμώνα- σκέφτηκα να σας προτείνω το δικό μου σπιτικό τουρσί, μια συνταγή της μητέρας μου που φτιάχνω συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι οι γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης και το πικάντικο λάχανο τουρσί!
Γεμιστές πιπεριές και λάχανο τουρσί
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά και για τα δύο τουρσιά:
Είναι ακριβώς ίδια και για τα γεμιστά και για τα σκέτα:
Για τη γέμιση των πιπεριών και του πικάντικου λάχανου χρειαζόμαστε:
1 λάχανο
2 καρότα
4 πιπεριές κόκκινες
4 πιπεριές πράσινες
1 ματσάκι μαϊντανό
λίγο σέλινο
4 σκελίδες σκόρδο
2 λεμόνια
4 κ.σ. ξύδι
Αυτή η δοσολογία της άλμης είναι και για τα δύο τουρσιά μας.
Για την άλμη χρειαζόμαστε:
3 λίτρα νερό
4-5 κ.σ. χοντρό αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο για έξτρα γεύση, όποιος δεν τρώει σκόρδο το παραλείπει!
Μόνο προσοχή στο αλάτι, δεν θέλει πολύ, γιατί μπορεί να σας βγει αλμυρό το τουρσί. Οι περισσότεροι την πατάνε στο αλάτι και βάζουν πολύ.
Ψιλοκόβουμε και τοποθετούμε ωμά τα υλικά μας.
Αποθηκεύουμε σε βάζα, που διατηρούμε σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου. Σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν τη συνταγή μου!