Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Παρέμβαση στην Ολομέλεια: Κανείς δεν μπορεί να είναι αρνητής της αντικειμενοποίησης των γυναικών!

Παρέμβαση Κυμπουρόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Κανείς δεν μπορεί να είναι αρνητής της αντικειμενοποίησης των γυναικών!

Παρουσία της Επιτρόπου για την Ισότητα Έλενα Ντάλι, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την νέα Eυρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων αλλά και τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στο γυναικείο πληθυσμό, o Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κ. Κυμπουρόπουλος λαμβάνει τον λόγο για να τοποθετηθεί επί του επίκαιρου και συνάμα διαχρονικού ζητήματος της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και της θέσπισης μίας απροσπέλαστης πολιτικής ισότητας των φύλων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυμπουρόπουλος απαριθμώντας τους τομείς δράσεις της ΕΕ πάνω στο θέμα, προάγει ως πρωτεύον το ζήτημα της προστασίας των γυναικών από οιαδήποτε μορφή βίας, τονίζοντας ότι αυτό εγκολπίζει και την χρήση γλώσσας μίσους απέναντι στις γυναίκες στον δημόσιο λόγο. Ο Ευρωβουλευτής καλεί την Ένωση να λάβει ενεργή δράση για την συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία και την αγορά εργασίας επί ίσοις όροις με τους άνδρες, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, η πλήρης διαχείριση του “πορτοφολιού” τους, συνδέεται άρρηκτα με το να δουν την φωνή τους να ακούγεται στην δημόσια σφαίρα.

Συχνά μιλώντας για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, άλλοι πολιτικοί χρησιμοποιούν την φράση “να αποκτήσουν φωνή”, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αποστασιοποιείται από τέτοιες εκφράσεις διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι οι γυναίκες έχουν φωνή – η κοινωνία είναι αυτή που χρειάζεται να ακούσει.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι ο Ευρωβουλευτής είχε ήδη συνεισφέρει στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την σύνταξη της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων, όπως θα παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δείτε το video της παρέμβασης του κ. Κυμπουρόπουλου:

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της παρέμβασης παρακάτω:

 Αξιότιμη Επίτροπε Ντάλι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ανισότητα είναι μια πραγματικότητα που βιώνεται, που παρατηρείται και που μελετάται, δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα.

Οι ίδιες οι Συνθήκες της ΕΕ το αναγνωρίζουν, στο άρθρο 8 ”η Ένωση πρέπει σε όλες τις δραστηριότητες της να στοχεύει στην στηλίτευση των ανισοτήτων και να προωθεί την ισότητα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.”

Η πολιτική συζήτηση για την ισότητα των φύλων είναι ένα ζωτικό όργανο της δημοκρατικής διαδικασίας που λαμβάνει χώρα σε αυτό το δωμάτιο, αλλά και στο σπίτι μας, τα εθνικά κοινοβούλια.Η εκμετάλλευση και η βία ενάντια των γυναικών, μέσω της αντικειμενοποίησης και της περιθωριοποίησης, είναι ένα φαινόμενο που κανείς σ αυτό το δωμάτιο δεν μπορεί να είναι αρνητής του.

Οι γυναίκες πρέπει να παίζουν επί ίσοις όροις στην κοινωνία, κυρίως μέσω της οικονομίας – καθώς η οικονομική συμμετοχή είναι κλειδί για να αποκτήσουν την φωνή τους σε μια δίκαιη αγορά εργασίας και κοινωνία. Το Ευρωκοινοβούλιο δουλεύει οριζόντια προς την ισότητα των φύλων, προωθώντας:

– την στηλίτευση της βίας εναντίον των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης γλώσσας μίσους διαδικτυακά – όλοι είναι ίσοι μπροστά στον νομό

– την ίση πληρωμή για ίση εργασία κοιτάζοντας τον ορίζοντα της επαγγελματικής πολιτικής ανάρρωσης – το πορτοφόλι τους είναι δικό τους

– την συμμετοχή τους στις τοπικές και εξωτερικές πολίτικες της ΕΕ – η ΕΕ μιλάει με μια φωνή για την θέση της γυναίκας παντού

Η ισότητα σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής είναι το εύφορο έδαφος για την ευημερία μιας κοινωνίας και το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της.

Αυτό πολεμάμε να κάνουμε από εδώ.”

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Κουρουμπλής: Η διαφάνεια των «αρίστων» βυθίζεται στα απόβλητα του λιμανιού