Η παραδοσιακή κουζίνα όπως θα έχετε καταλάβει είναι η μεγάλη μου αγάπη. Ανεξάρτητα από χώρα, έθνος, φυλή ή θρησκεία, για μένα η ποιοτική μαγειρική ενώνει τους λαούς όλου του κόσμου.
Σήμερα λοιπόν θα κάνουμε ένα νοερό ταξίδι στην Ανατολή μέσα από μια κορυφαία γευστικά συνταγή, που συναντάμε στα Πομακοχώρια του Σουφλίου. Για πρώτη φορά δοκίμασα λαχανόπιτα με κιμά από Πομάκους φίλους μας και ενθουσιάστηκα. Εννοείται πως τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να χάνονται.
Ζήτησα αμέσως την αυθεντική συνταγή και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Θα χρησιμοποιήσουμε κιμά μοσχαρίσιο, όπως το συνηθίζουν οι μουσουλμάνοι.
Λαχανόπιτα με κιμά μοσχαρίσιο –
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1 άσπρο λάχανο, 1 κιλό περίπου
1 κρεμμύδι μεγάλο
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
λίγη πάπρικα γλυκιά
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
φύλο πίτας (το δικό μου πάντα χειροποίητο από χωριάτικο αρτοποιείο)
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το λάχανο, αφαιρώντας το σκληρό μέρος. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το λάχανο (όχι βράσιμο γιατί θα λαπαδιάσει η πίτα). Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά και έπειτα τα αναμιγνύουμε στην κατσαρόλα.
Ένα μικρό μυστικό: Ποτέ μην βάλετε τη γέμιση ζεστή στην πίτα σας, θα λασπώσει. Αφήστε καλύτερα πρώτα να κρυώσει.
Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Στρώνουμε τα φύλα και ενδιάμεσα τη γέμιση, με λιγάκι βούτυρο από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου (βλέπουμε και κάνουμε).
Σερβίρουμε πάντα με γιαούρτι.
Καλή όρεξη!