Όλοι μας λίγο έως πολύ γνωρίζουμε την παγκόσμια προνομιούχο μοναδικότητα της Χίου στην παραγωγή της μαστίχας.
Από την αρχαιότητα ακόμη, το ευλογημένο μαστιχόδεντρο πρόσφερε μέσω του κορμού του τη φυσική ρητίνη «Μαστίχα», βασική ύλη χρήσης για φαρμακευτικούς σκοπούς. Η καλλιέργεια περιορίζεται μόνο στα νότια του νησιού, όπου και σμίγουν αρμονικά τα περίφημα 24 Μαστιχοχώρια. Με την πάροδο των αιώνων, η μαστίχα αξιοποιήθηκε σε αρκετούς τομείς επιπλέον και η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μαστίχα πλέον χρησιμοποιούμε ως βασικό συνθετικό σε αρώματα, φάρμακα, χωνευτικά ανθρακούχα νερά, γλυκά, στη μαγειρική και τόσα άλλα..
Εγώ θα ασχοληθώ με το λικέρ Μαστίχας, ένα απεριτίφ με ιδιαίτερα ξεχωριστό άρωμα και κορυφαία γευστική αίσθηση.
Λικέρ Μαστίχας Χίου
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
20 γραμμάρια μαστίχας
1 λίτρο γράπα (τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο) ή άσπρο κονιάκ
Προεργασία:
Τα βάζουμε σε βάζο και αφήνουμε σε σκοτεινό σημείο για 15 μέρες περίπου, ανακινώντας τακτικά. Η μαστίχα δεν θα λιώσει, αλλά θα ελευθερώσει το υπέροχο άρωμά της.
To μυστικό: Μπορείτε στο ίδιο βάζο να κάνετε κάποιο άλλο λικέρ και να πάρει το άρωμα της μαστίχας (πχ. ρόδι).
Μετά από 15 μέρες κάνουμε το σιρόπι
Υλικά (για το σιρόπι):
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
Βράζουμε κι αφού κρυώσει, ρίχνουμε το αλκοόλ του βάζου.
Η μαστίχα θα μείνει σαν μπαλίτσα μέσα.
Το αποθηκεύουμε σε γυάλινα μπουκάλια. Διατηρείται για τουλάχιστον ένα χρόνο εκτός ψυγείου.
Πολύ εύκολο αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό με άρωμα που δεν συγκρίνεται με άλλο!