Πάντα θα θυμάμαι τις νοικοκυρές στο χωριό μας που άνοιγαν το φύλο της πίτας με τη λίγδα από τσιγαρίδες (3 κ.σ. λίγδα- 2 κ.σ. ελαιόλαδο).
Ειδικά δεν λησμονώ τη γειτόνισσά μας, την κυρά Στέλλα, που ήταν για μένα η δεύτερη μάνα μου. Έφτιαχνε τη γέμιση με πράσα και τσιγαρίδες, συνήθως τον χειμώνα, εποχή που τότε έσφαζαν το γουρούνι και έφτιαχναν καβουρμά και τσιγαρίδες. Το ψήσιμο γινόταν σε πάντα σε ξυλόφουρνο ή στην μασίνα (ξυλόσομπα).
Σήμερα έκανα ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο και ετοίμασα την πίτα, ίδια όπως ακριβώς έμεινε στις παιδικές μου αναμνήσεις!
Προσοχή: Μην σας προβληματίζουν το λίπος και οι τσιγαρίδες. Είναι αποδεδειγμένα πιο υγιεινά από τα σπορέλαια που υπάρχουν σήμερα. Και κάτι τελευταίο: Με το λίπος από τις τσιγαρίδες αν τηγανίσετε αυγά ή πατάτες θα ενθουσιαστείτε κυριολεκτικά!
Πρασόπιτα με τσιγαρίδες
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
φύλλα πίτας (εγώ χρησιμοποίησα χειροποίητα από χωριάτικο αρτοποιείο)
πράσα 700 γραμμάρια στημένα (για τη γέμιση)
τσιγαρίδες που έφτιαξα (διάσπαρτες στη γέμιση)
αλάτι στο στύψιμο
λίπος- ελαιόλαδο όπως προανέφερα
Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε κρεμμύδια φρέσκα ή ξερά σοταρισμένα και φέτα τυρί.
Εκτέλεση:
Αλείφουμε το ταψί με το μίγμα λίπους – ελαιόλαδου και στρώνουμε τα φύλα πάνω κάτω με τη γέμιση ενδιάμεσα.
Τετραγωνίζουμε την πίτα και βάζουμε επάνω λίγο από το λίπος (φωτο).
Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά έως μια ώρα περίπου.
Σερβίρουμε με γιαούρτι πάντα όπως κάναμε και παλιά.
Τρώγεται ζεστή έτσι έχει το τραγανό της!