Η τηγανιά από ανέκαθεν στην ελληνική κουζίνα – όπως και στις ελληνικές ταβέρνες- είχε την τιμητική της.
Την παρακάτω συνταγή την πήρα από τον πεθερό μου, που επί 17 χρόνια έφτιαχνε το νοστιμότερο σουβλάκι στην πόλη μας, την Αλεξάνδρεια. Καλό είναι να διατηρούμε πιστά τις πατροπαράδοτες συνταγές και γευστικές ιδέες, εμπλουτίζοντας -εάν μπορούμε φυσικά- και με δικές μας ..πινελιές!
Τηγανιά του παππού
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό χοιρινό κομμένο σε τετράγωνα κομματάκια
3 κρεμμύδια ή και περισσότερα
1 χωριάτικο λουκάνικο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
ρίγανη
ελαιόλαδο (όχι σπορέλαιο)
μαϊντανός για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
Στο τηγάνι ή και σε κατσαρόλα πλατιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρέας, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα σκεπάζουμε με νερό.
Τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα μέχρι να απορροφήσουν το ζουμί (ήδη το κρέας έχει μαλακώσει).
Ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε το λουκάνικο σε κομματάκια προσθέτοντας το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και τη ρίγανη.
Αφού πάρει χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά και μπορούμε να το συνοδέψουμε με ό,τι μας αρέσει (πατάτες τηγανιτές ή πουρέ, ριζότο ή πιλάφι).
Εννοείται ένα καλό κρασί είναι απαραίτητο.
Την πιο ωραία τηγανιά που φάγαμε ήταν στην Καστοριά δίπλα στη λίμνη, αλλά και σε άλλα μέρη που πήγαμε διακοπές.