Πρασοσπανακοτυρόπιτα της Έφης – Νόστιμη και πανεύκολη

Πρασοσπανακοτυρόπιτα

Πολλές φορές νοιώθουν οι νέες νοικοκυρές ότι η πίτα είναι κάτι δύσκολο και απαιτητικό… «σε θέλει ώρα στην κουζίνα».

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μύθος… γιατί εμείς σας προτείνουμε μια πανεύκολη πίτα,  που ξεχειλίζει νοστιμιά. Δεν χρειάζεται να ανοίξετε φύλλο γιατί χρησιμοποιείτε έτοιμο. Γιατί λοιπόν να καταφεύγετε κάθε φορά στην αγορά μιας κατεψυγμένης πίτας, που σίγουρα δεν θα έχει τα αγαπημένα σας υλικά, που επιλέγετε με φροντίδα ξεχωριστή.

Η φρεσκάδα των λαχανικών παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και η επιλογή των τυριών. Όσα περισσότερα τυριά τόσο καλύτερα, έλεγε η μαμά μου που έφτιαχνε καταπληκτικές πίτες.

Εμείς σας δίνουμε τις ποσότητες των τυριών εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τυριά που αγαπάτε ανθότυρο, μυζήθρα, σαγανοτύρι, φορμαέλα, κατίκι Δομοκού που είναι ελληνικά και πολύ θρεπτικά. Το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ χαρίζουν μια ευχάριστη πινελιά, που αρέσει πολύ και εξαφανίζει τη μυρωδιά του αυγού.

Η συνταγή δική σας για την πίτα που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη…

Πρασοσπανακοτυρόπιτα 2

Πρασοσπανακοτυρόπιτα της Έφης

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

Για τη γέμιση

1½ κιλό σπανάκι, κομμένο με το χέρι

3 πράσα μόνον το λευκό μέρος, πολύ ψιλοκομμένα

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο και τα κοτσάνια

250 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ, σπασμένη με το πιρούνι

100 γρ. κασέρι Βοιωτίας, τριμμένο

100 γρ. γραβιέρα γίδινη Βοιωτίας, τριμμένη

1½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο πλήρες

3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

2  αυγά

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Μισή κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Πρασοσπανακοτυρόπιτα 1

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα πράσα και τα «σκεπάζουμε» με νερό.

Ανοίγουμε το μάτι και βράζουμε μέχρι να πιούν το νερό τους.

Τότε ρίχνουμε το 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σπανάκι και σε δυνατή φωτιά το σοτάρουμε και αυτό για 6 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φέτα, το κασέρι, τη γραβιέρα, το σιμιγδάλι, το αλάτι και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Απλώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αφού τα περάσουμε με ελαιόλαδο με ένα πινέλο.

Ρίχνουμε τη γέμιση και με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας και γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν.

Χαράζουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια.

Χτυπάμε τα αυγά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το γάλα και το τζίντζερ.

Περιχύνουμε με το μείγμα τη σπανακόπιτα.

Ψήνουμε στους 180οC σε αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 1 ώρα έως ότου ροδίσει καλά.

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά, πριν την κόψουμε.

Σερβίρουμε τα κομμάτια σε πλατώ σε απόσταση μεταξύ τους για να κρυώνουν καλύτερα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 23 Ιανουαρίου 2024