Αιτήσεις θεραπείας μελών του Σ.Υ.Π.Α. για την ανάκληση των μετακινήσεών τους

Προς : Περιφερειάρχη Αττικής
κ. Γεώργιο Πατούλη

Κοιν: 1) Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης
Δημόσιας Υγείας
2) Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης
Εσωτερικής Λειτουργίας
3) Εκτελεστικό Γραμματέα
4) Δ.Σ ΟΣΥΑΠΕ
5) Δ.Σ ΣΥΠΑ
6) Ε.Δ.Υ.

Θέμα: Αίτηση θεραπείας της υπ’αριθμ 897853/19-11-2020 απόφασης μετακίνησής
μου.

κ. Περιφερειάρχα,

Παραλαμβάνω με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου την υπ’αριθμ 897853 / 19-11-2020 Απόφασή σας στην οποία υπάρχουν λόγοι ακυρότητας διότι:
1) Όπως γνωρίζετε κατέχω θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου από το 2008, μετά από διαδικασίες επιλογής (κρίσεις ΥΣ) και είμαι μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και του Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, την σύμφωνη γνώμη των οποίων οφείλετε να μνημονεύετε στην Απόφασή σας.
2) Στα υπ’ αριθμ 6 και 7 σχ. της αναφερόμενης Απόφασης αναφέρονται ως λόγοι μετακίνησής μου «η στάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιακών αναγκών με σκοπό την επίτευξη της βέλτιστης απόδοσης και παραγωγικότητας της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών» ως και «την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Δ.Υ.Ε.Π.Υ Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών».
3) Δεν έχω υποβάλει αίτημα μετακίνησής μου, ούτε ρωτήθηκα σχετικά.
Για την τεκμηρίωση των ανωτέρω δεν αναφέρετε σχετική εισήγηση της Γενικής Διευθύντριας
κ. Μεγάλου Άννας η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια να εισηγηθεί σχετικά.
Το αίολο των παραπάνω λόγων τεκμηριώνεται επίσης με το γεγονός ότι και στην υπ’αριθμ
897775/19-11-2020 Απόφαση μετακίνησης του Προϊσταμένου της Δ.Υ.Ε.Π.Υ ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών τον οποίο μετακινείτε στην Δ.Υ.Ε.Π.Υ Περιφερειακής Ενότητας Ν.Τ. στην οποία προΐσταμαι, αναφέρονται ακριβώς οι ίδιοι λόγοι μετακίνησης του με την ίδια διατύπωση.

κ Περιφερειάρχα,
Από το 2011 που προΐσταμαι στην Δ.Υ.Ε.Π.Υ Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών
ουδέποτε έγιναν καταγγελίες – αναφορές από υπαλλήλους της Υπηρεσίας, επιχειρηματίες και
πολίτες οι οποίες να τεκμηριώνουν λόγους μετακίνησής μου, αντιθέτως έχουν κατατεθεί ευχαριστήριες επιστολές πολιτών αναγνωρίζοντας και τιμώντας το έργο της Υπηρεσίας στην
οποία προΐσταμαι. Παρόμοιες επιστολές, μου έχουν κοινοποιηθεί και στο παρελθόν στις υπηρεσίες στις οποίες εργάστηκα σε θέσεις ευθύνης αλλά και ως Επόπτης Δημόσιας Υγείας. Θεωρώ ότι οι λόγοι μετακίνησής μου είναι τιμωρητικοί και συνθέτουν την συνδικαλιστική μου δίωξη:
I. Για την ευσυνειδησία την οποία επέδειξα στη θέση του Προέδρου της Τριμελούς Επιτροπής παραλαβής υλικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στην οποία με τοποθέτησε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής με την σχετική της Απόφαση. Ως πρόεδρος αυτής προάσπισα τα συμφέροντα της Περιφέρειας Αττικής και το δημόσιο συμφέρον ως είχα καθήκον, ελέγχοντας με αυστηρά υπηρεσιακά κριτήρια και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο των προϊόντων καθώς και τη διάθεση αυτών. Γνωρίζετε:
α) Ότι με πρωτοβουλία μου επεστράφησαν 3000 φόρμες προστασίας από τον κορωνοϊό αξίας 30 ευρώ εκάστη διότι η σύμβαση ανέφερε προμήθεια φορμών πολλαπλών χρήσεων και ο προμηθευτής είχε παραδώσει φόρμες μίας χρήσης γεγονός που πιστοποίησε και η δευτεροβάθμια επιτροπή που συγκρότησε η Οικονομική Επιτροπή.
β) Στην προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής και εσάς προσωπικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας προσπαθώντας να συμβάλλω με τις γνώσεις μου σ’ αυτήν την προσπάθεια ήλεγξα ως όφειλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αντισηπτικών που μας διέθεσε ο προμηθευτής τον Μάρτιο του 2020 κάνοντας σχετική αλληλογραφία με τον Ε.Ο.Φ , οι γνωμοδοτήσεις του οποίου σας είναι γνωστές. Εξάλλου για τις παραπάνω ενέργειες τις οποίες εκτιμώ ότι είχατε γνώση, απευθυνθήκατε σε μένα σε σύσκεψη Διευθυντών, όπου υπερασπιζόμουν τα δίκαια αιτήματα της προκηρυγμένης αποχής των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, παρουσία του Εκτελεστικού Γραμματέα κ. Σελίμη, της Γενικής Δ/ντριας κ. Μεγάλου και Προϊσταμένων Διευθύνσεων Δ.Υ.Ε.Π.Υ με έντονο υποτιμητικό και απειλητικό ύφος ρωτώντας ποιος είναι ο Ντόντος… και σχολιάζοντας πως «εσύ είσαι…. που κάνεις τον συνδικαλιστή όλη μέρα…».
II. Γιατί στήριξα και συνέβαλα στην διεκδίκηση των αιτημάτων των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, αιτημάτων, που σχετίζονται με την χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων, προκειμένου να εκτελούν τις αρμοδιότητες, που έχουν ιδιαίτερα τον δύσκολο καιρό της πανδημίας.
III. Πλέον των ανωτέρω, η Απόφασής σας εκτιμώ ότι έχει σχέση με τη συνδικαλιστική μου δράση ως μέλους του Δ.Σ. του ΣΥΠΑ τις δράσεις και τις ανακοινώσεις του οποίου παρότι ομόφωνες, πολλές φορές έχετε στοχοποιήσει με ανακοινώσεις και δελτία τύπου σας.
IV. Γιατί θέλετε να απαξιώσετε επιλογές προηγούμενων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, την ίδια
ώρα μάλιστα που δεν προχωράτε σε διαδικασίες προκήρυξης και επιλογής των θέσεων ευθύνης και προωθείτε προσωπικές σας επιλογές, χωρίς την τήρηση θεσμοθετημένων διαδικασιών, διαδικασίες τις οποίες πολλάκις σύσσωμα τα συνδικαλιστικά όργανα στα οποία μετέχω (ΣΥΠΑ & ΟΣΥΑΠΕ) έχουν καταγγείλει με διάφορες μορφές. Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλώ στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης όπως ανακαλέσετε την παραπάνω Απόφασή σας διότι η αμοιβαία μετακίνηση μου με τον συνάδελφο κ. Γιάνναρη δεν πρόκειται να δώσει προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες μας λαμβάνοντας υπ’οψη ότι ο συνάδελφος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί τον Γενάρη του 2021, όπως δημόσια έχει δηλώσει παρουσία του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Σελίμη.

20-11-2020
Με Εκτίμηση
Ντόντος Παναγιώτης


Α Ι Τ Η Σ Η
Ανάκληση της μετακίνησης μου
(αρ. απόφασης 897873/19-11-2020)

ΠΡΟΣ
Περιφερειάρχη Αττικής
Κοιν.
Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας
Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών
Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού
Διεύθυνση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Γραφείο Εκτελεστικού Γραμματέα
Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής(ΣΥΠΑ)

Κύριε Περιφερειάρχη
Σχετικά με την υπ αριθμ 897873/19-11-2020 απόφασής σας για την μετακίνηση μου στη Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών

Όπως γνωρίζετε είμαι υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής (Πτυχιούχος Μαθηματικός) με 33 χρόνια υπηρεσίας σε Μονάδες Πληροφορικής αρχικά της Νομαρχίας και στην συνέχεια της Περιφέρειας Αττικής εκ των οποίων 25 χρόνια σε θέση ευθύνης. Από το 1995 υπηρέτησα σε θέσεις ευθύνης Προϊσταμένου Τμήματος και από το 2005 υπηρετώ σε θέση ευθύνης Προϊσταμένου Δ/νσης Πληροφορικής, όχι με διαδικασίες «ανάθεσης», αλλά μέσα από τις θεσμοθετημένες και σύμφωνα με τις νομοθετημένες διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων στις οργανικές μονάδες του φορέα. Παράλληλα συμμετείχα σε πολλά συλλογικά όργανα, επιτροπές και ομάδες εργασίας ΠΑ , του Υπ. Εσωτερικών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας για δράσεις πληροφορικής.
Ιδιαίτερη τιμή για μένα είναι η συμμετοχή μου και η ενεργή δράση μου στο Σύλλογο Υπάλληλων της Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) ως μέλος του ΔΣ του συλλόγου, θέση την οποία κατέχω με την ψήφο των εργαζομένων επί σειρά ετών αρχικά της Νομαρχίας και στην
συνέχεια της Περιφέρειας. Όλα αυτά τα χρόνια, υπηρέτησα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με
διάθεση προσφοράς και συνεργασίας. Συνεισέφερα με όλες μου τις δυνάμεις στον τομέα εισαγωγής των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε συνεργασία πάντα και με την συνεισφορά όλων των υπαλλήλων της Δ/νσης οι οποίοι κατέχουν υψηλό επίπεδο κατάρτισης και αίσθημα ευθύνης, προκειμένου να φτάσουμε από το μηδέν που
βρισκόταν η πληροφορική αρχικά στην Νομαρχία και μετέπειτα στην Περιφέρεια Αττικής στην σημερινή κατάσταση με το εκσυγχρονισμό όλων των υπηρεσιών του φορέα. Eνδεικτικά
αναφέρω την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών για 500 και πλέον αρμοδιότητες.

Μετά από αυτή την σταδιοδρομία μου και την προσφορά μου, με την υπ αριθμ 897873/19-11-2020 απόφαση σας, μετακινούμαι από την θέση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνολογιών και Επικοινωνιών (ΔΤΠΕ) στη θέση Προϊσταμένου της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, για την «επίτευξη της βέλτιστης απόδοσης και της παραγωγικότητας και της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας της Δ/νσης», όπως αναφέρετε στην σχετική απόφαση μετακίνησής μου. Για την εύρυθμη λειτουργία της Δ/νσης Μεταφορών θεωρώ ότι υπάρχουν ήδη ικανά στελέχη που υπηρετούν στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών, που διαθέτουν προηγούμενη γνώση και την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία και οι οποίοι όπως είναι ευνόητο θα συνέβαλλαν αποτελεσματικότερα στην επίτευξη του στόχου βελτίωσης των υπηρεσιών αυτών.
Ως εκ τούτου, δεν κατανοώ τους λόγους μετακίνησης μου από την Δ/νση ΤΠΕ που τόσα χρόνια υπηρετώ, στην Δ/νση Μεταφορών ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση και παραγωγικότητα της Δ/νσης την οποία στην απόφασή σας επικαλείσθε. Η μετακίνηση μου αυτή από τη θέση ευθύνης του Προϊστάμενου της Δ/νση ΤΠΕ θεωρώ ότι αποτελεί απαξίωση συνολικά του έργου της υπηρεσίας, προσβολή της προσωπικότητα μου ως Προϊστάμενο. Επιπρόσθετα η μετακίνησή μου πραγματοποιείται σε περίοδο που Δ/νση ΤΠΕ ανταποκρίθηκε πλήρως στις πρωτοφανείς και δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, που είχε να
αντιμετωπίσει για πρώτη φορά η Δημόσια Διοίκηση συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Αττικής. Επιθυμώ επίσης να σας γνωρίσω ότι βρίσκομαι στο τέλος της υπαλληλικής μου σταδιοδρομίας δεδομένου ότι πληρώ τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Κατόπιν αυτών, αιτούμαι την ανάκληση της μετακίνησής μου και παρακαλώ να την κάνετε δεκτή καθόσον δεν έχω εκδηλώσει ενδιαφέρον για μετακίνησή μου σε άλλη υπηρεσία ή σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα (αίτημα για το οποίο θα έπρεπε να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Υπαλληλικού Κώδικα κλπ), δεν έχω υποβάλει σχετικό αίτημα, δεν έχει ζητηθεί η γνώμη του συνδικαλιστικού οργάνου, στο Δ.Σ. του οποίου συμμετέχω καθώς
επίσης δεν θεωρώ ότι η μετακίνηση μου θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Δυτικής Αττικής, για τους λόγους που προανέφερα.

Ο Αιτών
ΗΛΙΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΑΙΤΗΣΗ

Ανάκλησης της μετακίνησης μου (αρ.απόφασης:831327/29.10.20)

ΠΡΟΣ
Περιφερειάρχη Αττικής

ΚΟΙΝ
Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕΚΤ Αθηνών
Γραφείο Εκτελεστικού Γραμματέα
Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ)

Κύριε Περιφερειάρχη,
Σε συνέχεια της με αριθμ. 831327/29.10.20 απόφασης σας που αφορά τη μετακίνηση μου στη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕΚΤ Αθηνών, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Είμαι υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού με βαθμό Α΄ (Πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ) με 15 έτη συνεχούς και αδιάλειπτης υπηρεσίας στο πεδίο των αγορανομικών ελέγχων καθώς και με 6 αναγνωρισμένα έτη στον ιδιωτικό τομέα, ως διοικητικός υπάλληλος (συνολικά 21 έτη εργασίας στο βαθμό). Τον Ιούνιο του 2006 διορίστηκα στην τότε Νομαρχία Αθηνών μέσω ΑΣΕΠ και τοποθετήθηκα στη Διεύθυνση Εμπορίου & Τουρισμού, μετέπειτα Διεύθυνση Ανάπτυξης στο τμήμα Εμπορίου της ΠΕΚΤ Αθηνών. Στον φορέα μας παρείχα από την αρχή του διορισμού μου συνεχώς τις υπηρεσίες μου με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με διάθεση προσφοράς και συνεργασίας, όντας σε μια Διεύθυνση που ασχολείται με την προστασία των καταναλωτών με διενεργούμενους ελέγχους που πάντα είχαν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία. Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του παρεχόμενου ελεγκτικού μας έργου αναγνωρίστηκε και με συγχαρητήρια επιστολή που απεστάλη στην Υπηρεσία μας από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Παράλληλα με το ελεγκτικό μου έργο συμμετείχα σε συλλογικά όργανα, επιτροπές με επιτυχημένο καθ΄ ομολογία έργο π.χ. Γραμματέας στην Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων (ΕΔΕΜ επί 8ετία), Πρόεδρος της Επιτροπής Παραλαβής Προμηθειών (7 παραγωγικών Διευθύνσεων για ένα έτος), Μέλος της Επιτροπής Καταγραφής και Αποτίμησης ζημιών από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες Μάνδρας, πυρκαγιές Υμηττού) κα. Ιδιαίτερη τιμή για μένα είναι η συμμετοχή μου και η ενεργή δράση μου στο Σύλλογο Υπάλληλων της Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, σε τρείς συνεχόμενες θητείες. Επίσης αδιάλειπτα συμμετέχω ως εκλεγμένος σύνεδρος του ΣΥΠΑ στην ΟΣΥΑΠΕ, ως μέλος της Τοπικής Διοικούσας Αθηνών, ενώ στην παρούσα θητεία συμμετέχω ως μέλος στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ του Ν. 3850/10). Επίσης σας αναφέρω ότι η παράταξη με την οποία συμμετείχα στις τελευταίες εκλογές των ΥΣ και ΣΕΠ με όρισε λόγω σειράς εκλογής, αιρετό μέλος ΣΕΠ (θέση αιρετού εκπροσώπου των εργαζομένων η οποία καταργήθηκε πρόσφατα με
τροπολογία). Μόλις μου κοινοποιήθηκε η απόφαση μετακίνησης μου, αναζήτησα κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με την διοικητική ιεραρχία της Περιφερείας Αττικής όλο το προγενέστερο διάστημα έως σήμερα προκειμένου να ενημερωθώ για τους λόγους της μετακίνησης μου και να εκφράσω δια ζώσης την κατηγορηματική αντίθεση μου για αυτήν, με επιχειρήματα. Από αυτές συνάχθηκε το συμπέρασμα ότι κύριος λόγος της μετακίνησης μου ήταν η παρερμηνεία
θέματος που αφορούσε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μέλους της οικογενείας μου, από τη Διεύθυνση που υπηρετούσα επί 15 συναπτά έτη. Και αυτό διότι διεκδίκησα την εφαρμογή της προτεινόμενης από τη Διεύθυνση Προσωπικού εξ΄ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία διότι διακυβεύονταν θέμα δημόσιας υγείας στον χώρο εργασίας μου. Για το εν λόγω θέμα υπάρχει σχετική αλληλογραφία. Επίσης κάνοντας επίκληση της γνωστής και σε εσάς, νομοθεσίας περί προστασίας της συνδικαλιστικής ελευθερίας και δράσης (όπως το άρθρο 23§1 του Συντάγματος, ο Ν. 1264/82 άρθρα 14 και 15, οι ΔΣΕ 87/1948, 98/1949,
135/1971, το άρθρο 11Ι της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου της 04.11.1950 κ.α.), προστασίας της οποίας τυγχάνουν τα εκλεγμένα μέλη ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, σημειώνω ότι ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και ως μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων (άρθρο 7§9 Ν. 3850/10) τεκμαίρεται ότι θα έπρεπε για την εν λόγω μετακίνηση να ζητηθεί η γνώμη
μου ή η γνώμη των Συλλογικών Οργάνων στα οποία ανήκω. Σημειώνοντας ότι δεν έχω υποβάλει σχετικό αίτημα μετακίνησης, δεν έχει ζητηθεί η γνώμη του συνδικαλιστικού οργάνου στο Δ.Σ. ή της Επιτροπής, στα οποία συμμετέχω, δεν επιθυμώ τη μετακίνηση μου στη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών για τους ως άνω λόγους αλλά και για αντικειμενικούς άλλους λόγους (π.χ. συμμετοχή μέλους της οικογενείας μου, το οποίο συνοδεύω, σε αθλητικές
διοργανώσεις τα Σαββατοκύριακα). Κατόπιν των ανωτέρω, αιτούμαι την ανάκληση της προαναφερόμενης απόφασης μετακίνησης μου, θεωρώντας ότι παραμένοντας στο πεδίο των αγορανομικών ελέγχων, με την πολυετή και καθ΄ ομολογία επιτυχημένη μου παρουσία, θα συνεισφέρω αποτελεσματικότερα δίνοντας προστιθέμενη αξία ως ο εμπειρότερος αγορανομικός ελεγκτής στην Περιφέρεια Αττικής, ιδιαίτερα τώρα που οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι αναγκαίες για την προστασία του πολίτη και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

-Ο Αιτών

Πνακάς Χαράλαμπος

Προηγούμενο άρθροΚοινό υπόμνημα για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
Επόμενο άρθροΕλληνική Λύση: Μείωση των “Τελών Κυκλοφορίας” και των ασφαλίστρων για τα αυτοκίνητα λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας