Σίγουρα το να φτιάξεις το δικό σου τσουρέκι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, πάντα προτιμούσα να το αγοράσω από κάποιες κρυφές γωνιές που φτιάχνουν το καλύτερο…
Δοκίμασα όμως το τσουρέκι της Έφης, που μου προσέφερε με το αγαπημένο μου espresso, της Nespresso ποικιλίας Nicaraguan Arabica με νότες μελιού και δημητριακών. Η απόλυτη αρμονία…
Επειδή πάντα ψάχνομαι στο θέμα της γεύσης θεώρησα ότι ίσως υπερτίμησα αυτό το τσουρέκι αφού ήμουν με ωραία παρέα στη Μύκονο και ατενίζαμε από τις βεράντες τα γύρω νησιά. Θέα συναρπαστική που υποκειμενικά όλα τα κάνει εξαιρετικά.
Έτσι αποφάσισα να το κάνω και στο σπίτι μου, σημειωτέον για πρώτη φορά φτιάχνω τσουρέκι, για να δω αν όντως αξίζει τόσο πολύ. Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου και το αποτέλεσμα ήταν εφάμιλλο της Μυκόνου. Ευτυχώς που έφτιαξα 2 τσουρέκια γιατί το ένα ποτέ δεν φθάνει …έφυγε στο τσιμπολόγημα. Το δεύτερο το μοιράστηκα με φίλους.
Αξίζει … θα με θυμηθείτε…
Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα και καρύδια
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος
Υλικά για 2 τσουρέκια
650 – 700 γρ. αλεύρι, για τσουρέκι
150 γρ. ζάχαρη
250 ml γάλα φρέσκο
1 κ. γ. αλάτι
2 αυγά
2 κρόκους αυγών
3 κ.γ. μαγιά ξηρή
ξύσμα από 2 μεγάλα φρέσκα πορτοκάλια, ακέρωτα
2-3 βανίλιες
1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι
125 γρ. βούτυρο αγελάδος εκλεκτό
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι γεμάτο καρύδι, τριμμένο
4 κ.σ. κακάο εκλεκτό, σε σκόνη
6 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 ασπράδι αυγού
2 βανίλιες
1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι
Για επάλειψη
1 αυγό χτυπημένο
Παπαρουνόσπορο ή κρυστάλλους ζάχαρης με κανέλα
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε λίγο από το αλεύρι και τη μαγιά και λίγο χλιαρό γάλα και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Στη συνέχεια βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αρωματικά, το υπόλοιπο γάλα και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε τη ζύμη σιγά σιγά με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
Αφαιρούμε από τον κάδο του μίξερ όλο το ζυμάρι και το κόβουμε σε 2 κομμάτια.
Το ζυμώνουμε καλά ένα ένα γιατί είναι αρκετό και στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια λεκάνη, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 3 ώρες για να φουσκώσει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοκολάτας
Σε μπολ στεγνό χτυπάμε με το σύρμα το ασπράδι μέχρι να γίνει μαρέγκα.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά τα καρύδια, το κακάο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την μαρέγκα, τη βανίλια και το κονιάκ και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφού φουσκώσει η ζύμη μετά το 3ωρο την μοιράζω στον πάγκο μου σε 4 μέρη αφού σκοπεύουμε να κάνουμε 2 τσουρέκια, άρα θα κάνουμε 4 λωρίδες.
Με τον πλάστη ελαφρά ανοίγουμε στενές λωρίδες και στο μέσο βάζουμε της κάθε μιας βάζουμε το ¼ από τη γέμιση σοκολάτας. Κλείνουμε προσεκτικά τυλίγοντας την κάθε λωρίδα σε κορδόνι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλες 3 λωρίδες.
Αμέσως μετά ανά δύο κορδόνια δημιουργούμε πλεξούδες για 1 τσουρέκι.
Ακολουθούμε το ίδιο με τις άλλες δύο λωρίδες.
Βάζουμε το κάθε τσουρέκι σε φόρμα ορθογώνια που έχουμε βουτυρώσει καλά ή χρησιμοποιούμε λαδόκολλα.
Αφήνουμε τις φόρμες σε ζεστό μέρος της κουζίνας για 1 ώρα ακόμα ή και περισσότερο μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί η ζύμη.
Πριν μπουν τα τσουρέκια στο φούρνο τα «περνάμε» με το πινέλο με χτυπημένο αυγό. Το ένα τσουρέκι μπορούμε να το πασπαλίσουμε με παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 40- 45 λεπτά.
Μετά τα 30 λεπτά ψησίματος καλύπτουμε τις φόρμες μου με λαδόκολλα για να μην καεί η επιφάνεια των τσουρεκιών.