Η αλήθεια είναι ότι οι πίτες αρέσουν πολύ σε όλους. Εμείς φτιάξαμε πολύ ωραία γέμιση με « όλου του κόσμου τα καλά» και τυλίξαμε τα πιτάκια μας, σε ρολά και τα ψήσαμε στο φούρνο.
Αν θέλαμε θα μπορούσαν να γίνουν και στο τηγάνι αλλά εμείς προτιμήσαμε ψητά για το υγιεινότερο του πράγματος…
Το σίγουρο είναι ότι τα μπουρεκάκια σας θα εξαφανιστούν στο λεπτό.
Η Έφη αναγκάστηκε να ξαναφτιάξει τα μανιτάρια γιατί ήταν τόσο νόστιμα και με τη δικαιολογία να δοκιμάσουμε μήπως ήθελαν λίγο αλάτι παραπάνω, φάγαμε τα περισσότερα.
Πάντως αυτή τη μαρινάδα για τα μανιτάρια, που μας δίνει η Έφη μπορείτε να την κάνετε για να ετοιμάσετε μια πιατέλα με ψητά πλευρώτους και μάλιστα όπως είναι ζεστά μπορείτε να τα πασπαλίσετε με τυρί και είναι υπέροχα. Δοκιμάστε και με τυρί Μετσοβόνε ή χαλούμι τα μανιτάρια θα «απογειωθούν» γευστικά.
Η συνταγή δική σας.
Μπουρεκάκια με σπανάκι και μανιτάρια
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστα
250 γρ. τυρί ρεγγάτο, χονδροτριμμένο
2 κιλά σπανάκι φρέσκο
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 μικρή ρίζα φινόκιο, ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
Ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
2 κ.σ. χυμό από λεμόνι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαρινάδα για το ψήσιμο μανιταριών
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
3 κ.σ μπαλσάμικο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα μανιτάρια.
Ρίχνουμε από πάνω τη μαρινάδα και ψήνουμε στο γκριλ και αέρα για 20-30 λεπτά. Τα μανιτάρια πρέπει να είναι μαλακά.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Έχουμε πλύνει το σπανάκι το κόβουμε σε κομμάτια με το χέρι μας, το στραγγίζουμε.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε το φινόκιο, το μάραθο, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και τέλος τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε απαλά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού και τελευταία βάζουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και πάλι, προσθέτουμε το τυρί και η γέμιση είναι έτοιμη.
Στον πάγκο απλώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε σε λωρίδες στο σχήμα που θέλουμε μικρότερα ή μεγαλύτερα.
Περνάμε το φύλλο με ελαιόλαδο ελαφρά απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και στη μέση βάζουμε 2 κ.σ. γέμιση ρολάρουμε και κλείνουμε καλά το φύλλο για να μην φύγει η γέμιση.
Σε ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα ρολά μας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.