Η Καθαρά Δευτέρα φθάνει και εθιμικά τα μύδια πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας. Είναι από τα όστρακα που βρίσκονται ευκολότερα και τα πελαγίσια νερά δίνουν τα καλύτερα.
Εκτός από το πλύσιμο που πρέπει να είναι προσεκτικό και επισταμένο είναι πολύ εύκολα στο μαγείρεμα και βέβαια τα κάνουμε με πολλούς τρόπους από σαγανάκι και μυδοπίλαφο μέχρι μακαρονάδες και μύδια αχνιστά με ένα αρωματικό κρασί. Το ασύρτικο δένει αρμονικά και χαρίζει άρωμα.
Η Εύβοια περηφανεύεται για την θαλασσινή κουζίνα της και την οστρακοκαλλιέργεια και η φίλη μου η Μαίρη μας δίνει την πιο εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή.
Η συνταγή δική σας
Μύδια «αχνιστά»
Από τη Μαίρη Σκαρλάτου, Χαλκίδα
Υλικά
1.200 γρ. φρέσκα μύδια με το κέλυφος
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα σε ροδέλες
2 πιπεριές πράσινες, ψιλοκομμένες σε ροδέλες (επιλεκτικά)
1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
100 ml κρασί λευκό, ασύρτικο ή μαλαγουζιά
1 πρέζα ρίγανη
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Tρόπος παρασκευής
Βάζουμε όλα τα μύδια σε ένα σουρωτό και αφήνουμε το νερό να τρέχει συνεχώς.
Με βουρτσάκι τα καθαρίζουμε ένα ένα και τραβάμε τα μουστάκια τους.
Το κέλυφος πρέπει να είναι καθαρό.
Βάζουμε τα μύδια σε ένα μπολ.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε ροδέλες πιπεριάς και κρεμμυδιού να σοταριστούν ελαφρά με το ελαιόλαδο και «σβήνουμε» με κρασί.
Δυναμώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τα μύδια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα μύδια να «αχνιστούν» για 5 λεπτά χωρίς να προσθέσουμε νερό γιατί έχουν το δικό τους.
Μόλις τα μύδια ανοίξουν τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με το ζωμό τους.
Πασπαλίζουμε την πιατέλα ή αν θέλουμε στο κέντρο του πιάτου με άγρια μυριστικά για έξτρα άρωμα.
Μικρά μυστικά
Προσοχή όσα μύδια δεν ανοίξουν στο άχνισμα τα πετάμε.