Το ρύζι έχει σημαντική παρουσία στις κουζίνες όλου του κόσμου. Στην ελληνική κουζίνα αποτελεί κύριο συστατικό σε αγαπημένα πιάτα, όπως τα γεμιστά, το σπανακόριζο, τα ντολμαδάκια και τόσα άλλα.
Το ρύζι είναι τροφή με ιδιαίτερη θρεπτική αξία αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, εκτός της Β12. Περιέχει ακόμα κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και σίδηρο. Σημαντικό πλεονέκτημα του ρυζιού είναι ότι είναι ελεύθερο από γλουτένη, τη βασική πρωτεΐνη των δημητριακών. Για αυτό το λόγο μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, τη γνωστή κοιλιοκάκη. Το ρύζι είναι από τα βασικά στοιχεία της διατροφής των χορτοφάγων.
Στη σαλάτα αυτή συνδυάζουμε το ρύζι με λαχανικά και ψαρικά οπότε ενισχύεται η ποικιλία αμινοξέων και θρεπτικών συστατικών.
Στην Τήνο συνηθίζουν να την σερβίρουν, κατά την διάρκεια των περιόδων νηστείας και πολύ μου άρεσε που την δοκίμασα στην Καρδιανή, από τον αγαπημένο μου φίλο Γιάννη Βιδάλη.
Βέβαια εσείς μπορείτε να την φτιάξετε ακόμα πιο ευφάνταστη με την δική σας υπογραφή, προσθέτοντας και άλλα υλικά από ντοματάκια και χταπόδι μέχρι λουκάνικα και προσούτο, αν θέλουμε να δώσουμε την εκδοχή της με κρέας.
Η επιλογή δική σας για να κάνετε την πιο ευφάνταστη σαλάτα.
Ριζοσαλάτα «μπαμπάτσικη»
Από τον Γιάννη Βιδάλη, ξενοδόχο του Vicentzo Hotel, Χώρα Τήνου
Υλικά
500 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
200 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα κονσέρβας
150 γρ. τόνο σε νερό, κονσέρβας
200 γρ. αρακά βρασμένο ή κονσέρβας
150 γρ. καρότο, σε κομματάκια
200 γρ. καλαμπόκι βρασμένο ή κονσέρβας
4-5 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πράσινες και μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους, ψιλοκομμένες
2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
1 σφηνάκι ούζο
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Αλάτι θαλασσινό
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε ένα ρύζι σε αρωματισμένο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει, σε μια σαλατιέρα. Μαδάμε τον τόνο, καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα καλαμαράκια.
Ξεπλένουμε τον αρακά και το καλαμπόκι αν είναι κονσέρβας και τα σουρώνουμε.
Σε μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε με όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, αν θέλουμε για να «σταθεί» καλύτερα.
Βγάζουμε τη σαλάτα και την πασπαλίζουμε με μαϊντανό και φρεσκοτριμμένα πιπέρια και την περιλούζουμε με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και το ούζο.
Ανακατεύουμε και πάλι και σερβίρουμε.