Το Kurtos Kalacs ή αλλιώς κέικ καμινάδας περιστρεφόμενο, ενθουσίασε τους μικρούς και μεγάλους φίλους της Αστερούπολης.
Ρεπορτάζ: Στέλιος Νίκας
Το ταξίδι του εντυπωσιακού γλυκού ξεκινά από την Τρανσυλβανία, την Ουγγαρία και θα το βρούμε σίγουρα και στα Χριστουγεννιάτικα χωριά της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας. Η παράδοση θέλει το γλυκό να προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και μάλιστα λέγεται ότι δήλωνε παρών στις διονυσιακές τελετές και τα συμπόσια. Από εκεί η πρώτη αναφορά γίνεται στο Μεσαίωνα και μάλιστα βρέθηκε χειρόγραφο στη βιβλιοθήκη της Χαϊλδεβέργης.
Η πρώτη γνωστή συνταγή προέρχεται από την Τρανσυλβανία, και η συνταγή υπάρχει στο βιβλίο μαγειρικής του 1784
Το kurtoskalacs φτιάχνεται από γλυκιά ζύμη, με μαγιά και μπόλικα αυγά ζυμώνεται και γίνεται κορδόνι που τυλίγεται γύρω από μια σούβλα ψησίματος σε σχήμα κώνου. Στη συνέχεια το πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική και ψήνεται στη σούβλα μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, και να γίνει τραγανή.
Η γέμιση είναι από σοκολάτα, καρύδια, αμύγδαλα, τρούφα σοκολάτας, κρέμα.
Από το 2015 ήρθε στη Θεσσαλονίκη και δηλώνει παρών σε όλες τις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Β.Ελλάδας. Το 2017 έγινε το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, Δελφών 70 και 28ης Οκτωβρίου, ιδρυτής ο Νίκος Ματόπουλος και το όνομα του γλυκού Thesskaminada.
Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 2314044525 και www.thesskaminada.gr