Το κοτόπουλο με τις παπαρδέλες ή όποιο ζυμαρικό αγαπάμε είναι ο τέλειος συνδυασμός. Στο κοτόπουλο πηγαίνει αυτή η γεύση της μαρμελάδας ντομάτας γιατί του χαρίζει βελούδινη υφή.
Έτσι ζητήσαμε από τον Παναγιώτη να μας ετοιμάσει το κοτόπουλο με την μαρμελάδα ντομάτας και να μας δώσει και τις δύο συνταγές.
Εκτός από αυτό το φαγητό την μαρμελάδα ντομάτας μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με τα αλλαντικά μας, τα τυριά, το κρέας. Η φίλη μου έκανε με μαρμελάδα ντομάτας και βασιλικό ένα απίθανο cheesecake με ελληνικά κρεμώδη τυριά και ήταν απίθανο.
Οι δύο συνταγές δικές σας.
Παπαρδέλες με κοτόπουλο και μαρμελάδα ντομάτας
Από τον Παναγιώτη Τριανταφυλλόπουλο, Chef εστιατορίου Ακαδημία, Λιβαδειά
Υλικά
500 γρ. χυλοπίτες ή παπαρδέλες ή λιγκουίνι
2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε καρέ
200 γρ. φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
150 γρ. μαρμελάδα ντομάτας
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
50 γρ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
10 γρ. κύμινο, σε σκόνη
60 ml κόκκινο κρασί ή λευκό
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Σε πλατειά κατσαρόλα βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε γυρίζοντάς το με λαβίδα και από τις δύο μεριές.
Προσθέτουμε το αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια, το βασιλικό και το κύμινο.
Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε μισό λίτρο καυτό νερό, την ντομάτα και αφήνουμε να βράσει το κοτόπουλο σε σκεπασμένη κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά.
Τότε προσθέτουμε και την μαρμελάδα ντομάτας και ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα.
Παράλληλα σε μεγάλη κατσαρόλα σε νερό που κοχλάζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
Τα σουρώνουμε.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά μέσα στην σάλτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και διακοσμούμε με μια φουντίτσα βασιλικό.
Δεύτερη συνταγή
Μαρμελάδα Ντομάτας
Υλικά
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη
1 κ.σ. βαλσάμικο
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε την ντομάτα και την βράζουμε σε τηγάνι για 30 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά, για να καραμελώσει.
Προσθέτουμε το βαλσάμικο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βασιλικό και ανακατεύουμε καλά αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό.
Μόλις δέσει η μαρμελάδα την βάζουμε στο ψυγείο σε γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι για να την χρησιμοποιήσουμε.
Πάει τρέλα με τυρί, κρέας, αλλαντικά και ζυμαρικά.