Μια επιλογή που αρέσει σε όλους. Μια γευστική δημιουργία που γίνεται εύκολα και έχει άρωμα και γεύση ξεχωριστή.
Ένα φαγάκι απλό που συνηθίζεται στην ελληνική επαρχία με άρωμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, φρεσκοτριμμένα πιπέρια και αρωματικά.
Αν το κοτόπουλο είναι χωριάτικο χρειάζεται λίγο περισσότερο βράσιμο είναι όμως πολύ πιο νόστιμο.
Το δοκίμασα από την Άννα στην Κάρυστο και το είχε πασπαλίσει με το ντόπιο βαρελίσιο τυρί και ήταν πολύ νόστιμο.
Εσείς αντί για ρύζι μπορείτε να το κάνετε με τα ζυμαρικά που αγαπάτε μανέστρα, χυλοπίτες, φλωμάρια ή ακόμα και με κοφτό μακαρονάκι και πένες.
Η συνταγή της Άννας δική σας.
Κοτόπουλο βουνίσιο φουρνιστό με ρύζι
Από την Άννα Γάσπαρη, δεινή μαγείρισσα, Κάρυστος
Υλικά
6 μπούτια κοτόπουλου ή στήθος αν προτιμάτε
360 γρ. Ρύζι κίτρινο μακρύκοκο ή γλασέ
1 λίτρο ζωμό λαχανικών καυτό
Λίγο ρίγανη
1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
Για το πασπάλισμα
Ένα χαρμάνι από γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή το καπνιστό μετσοβόνε
Τρόπος παρασκευής
Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα μπουτάκια να βράσουν για 1 ώρα σε ζωμό λαχανικών που καλύπτει την επιφάνειά τους.
Ξεπλένω το ρύζι στο σουρωτήρι με τρεχούμενο νερό και το απλώνουμε σε ένα ταψί.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη προσθέτουμε και λίγο βούτυρο και περιλούζουμε το ρύζι με το ζωμό από το κοτόπουλο περίπου 5 φλιτζάνια.
Βάζουμε και τα μπούτια κοτόπουλου από πάνω και ρίχνουμε λίγο πιπέρι, αλάτι, ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού πάνω στο κοτόπουλο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά, εξαρτάται από το κρέας.
Πασπαλίζουμε με το τυρί και βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε λίγο να «σταθεί» και μετά από 10 λεπτά σερβίρουμε.