Παραδοσιακό γιουβέτσι με κατσίκι – Νοσταλγική γεύση ρουστίκ

Παραδοσιακό γιουβέτσι με κατσίκι

Το γιουβέτσι είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Κυριακής και της γιορτής. Μπορεί να γίνει με όλων των ειδών τα κρέατα. Με αρνάκι, κατσικάκι, προβατίνα, γίδα, μοσχαράκι αλλά και κοτόπουλο ή κόκορα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα ζυμαρικά μπορεί να είναι χυλοπίτες ή κριθαράκι, μανέστρα. Η νοστιμιά εξαρτάται από την ποιότητα του κρέατος αλλά και των ζυμαρικών. Διαχρονικά τα ζυμαρικά ετοιμάζονταν σε κάθε σπίτι τον Αύγουστο, για να μπορέσουν να ξεραθούν και στον ήλιο, όπου απλώνονταν και τα σκέπαζαν με τούλι για να τα προφυλάξουν.

Θυμάμαι με νοσταλγία τις ημέρες της παρασκευής τους όταν όλη η οικογένεια και οι φίλες ασχολιόντουσαν με φροντίδα περισσή να φτιάξουν τις καλύτερες χυλοπίτες, μανεστράκι και την επόμενη ημέρα τον τραχανά.

Το καλύτερο γιουβετσάκι το δοκίμασα τελευταία στη Θήβα, στο σπίτι του Βασίλη Κασκαβελιώτη με τις δικές τους χυλοπίτες που είναι νόστιμες πολύ.

Ο Βασίλης ετοιμάζει ζυμαρικά με αγνά υλικά, χωριάτικα θα έλεγα και θα τα βρείτε στο εργαστήριό του στη Θήβα.

Παραδοσιακό γιουβέτσι με κατσίκι 2

Παραδοσιακό γιουβέτσι με κατσίκι

Παραδοσιακό γιουβέτσι με κατσίκι 1

Από τον Βασίλη Κασκαβελιώτη, Εργαστήριο ζυμαρικών «Ο Βλάχος», Θήβα

Υλικά για 4 άτομα

1200 γρ. κατσίκι ελευθέρας βοσκής, κομμένο σε κομμάτια

500 γρ. χυλοπίτες

500 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Μπαχάρι

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παραδοσιακό γιουβέτσι με κατσίκι

 

Για το πασπάλισμα

Μυζήθρα ξερή τριμμένη ή κεφαλογραβιέρα

Τρόπος Παρασκευής

Σε κατσαρόλα με καυτό νερό βάζουμε το κατσίκι να βράσει για 20 λεπτά και ξαφρίζουμε.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας μέχρι να χρυσίσει γυρίζοντάς το με λαβίδα.

Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και τα βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσει το κρέας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Σε πήλινη γάστρα ρίχνουμε το κρέας με τη σάλτσα και ψήνουμε για 1 ώρα, ίσως και περισσότερο εξαρτάται από την ποιότητα του κρέατος.

Προσθέτουμε και τις χυλοπίτες, αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό.

Ψήνουμε για 8-10 λεπτά ακόμα μέχρι να γίνουν και οι χυλοπίτες και όπως είναι ζεστό το γιουβέτσι το σερβίρουμε.

Πασπαλίζουμε με τυρί και πιπέρι φρεσκοτριμένο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 19 Νοεμβρίου 2023