Τα κεφτεδάκια αρέσουν σε όλους και είναι γραμμένα από ότι φαίνεται στο DNA του Έλληνα. Πάντοτε στο σπίτι γινόταν συναγωνισμός ποια γιαγιά ή θεία θα φτιάξει τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια και το μυστικό επτασφράγιστο.
Η γιαγιά μου η Χριστίνα έβαζε στα κεφτεδάκια ούζο, δυόσμο και ένα μείγμα μπαχαρικών. Η θεία Σοφία μαγείρισσα με περγαμηνές… έφτιαχνε αυτήν ακριβώς την συνταγή και χρησιμοποιούσε εξαιρετική πρώτη ύλη. Θυμάμαι ότι ενώ έμενε στο Θησείο προμηθευόταν το κρέας από έναν κρεοπώλη στους Αμπελοκήπους…
Τα ντοματένια κεφτεδάκια τα σερβίριζε πάντα με πατάτες τηγανητές πότε κομμένες στρογγυλές και πότε ψιλοκομμένες. Μια φρέσκη πράσινη σαλάτα και μπόλικη φέτα…
Αναμνήσεις νοσταλγικές … που έχουν γραφεί ανεξίτηλα στη γευστική μου μνήμη….
Κεφτεδάκια ντοματένια της Σοφίας
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμάς
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
100 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένο και καλά στυμμένο
1 φρέσκο αυγό
1 κ.σ. θυμάρι
Μισό ματσάκι δυόσμο
Λίγο Μαϊντανό
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. κύμινο
1 στικ κανέλας
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντομάτες τριμμένες
1 ποτήρι κρασί λευκό, μαλαγουζιά ή μοσχοφίλερο
400 ml. νερό
Για το τηγάνισμα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml ηλιέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το αυγό, το θυμάρι, το δυόσμο και μαϊντανό και ζυμώνουμε καλά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πιπέρι και ζυμώνουμε δυνατά γυρίζοντας τον κιμά για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφάνεια και το αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
Πλάθουμε το κεφτεδάκια ολοστρόγγυλα και τα αλευρώνουμε.
Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ηλιέλαιο και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά γυρίζοντας με τη λαβίδα και από τις δύο μεριές για 6-8 λεπτά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την κανέλα, το κύμινο, τη ρίγανη, το αλάτι και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και λίγο νερό ζεστό.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ανακατεύουμε τη σάλτσα.
Με τρυπητή κουτάλα προσθέτουμε προσεκτικά τα κεφτεδάκια και κλείνουμε το καπάκι.
Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο.
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές και συνοδεύουμε με τυρί φέτα και μια πλούσια πράσινη σαλάτα.