2 Συνταγές: ΚΡΙΘΙΝΕΣ ΚΟΥΛΟΥΡΕΣ κ ΣΑΛΑΤΑ: Ότι πιο νόστιμο και υγιεινό για να συνοδεύεται τις σαλάτες σας, το τυράκι σας και άλλα…

Σαλάτα κρίθινες κουλούρες

΄Οτι πιο νόστιμο και υγιεινό για να συνοδεύεται τις σαλάτες σας, το τυράκι σας αλλά και το γιαούρτι.

Η ξακουστή φουρνάρισσα Μαρία Γλυκοκαλάμου στην Ανάσταση Kάλυμνου ετοίμασε για τους φίλους του emvolos.gr τις αγαπημένες της κουλούρες.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

H Mαρία έμαθε από τη μάνα της, να πλάθει κουλούρες με κρίθινο αλεύρι ψιλοκοσκινισμένο χωρίς πίτουρο. Ο ξυλόφουρνος της οικογένειας «καπνίζει» σήμερα στην Ανάσταση Καλύμνου, από την Μαρία και τα παιδιά της. Οι φημισμένες κρίθινες κουλούρες ξεχειλίζουν από τα αρώματα μαστίχας, γλυκάνισου και από τη «σπιθάτη» γεύση του ξύλου ελιάς που σιγοκαίει, ενώ πλουμίζονται και πασπαλίζονται με μαυροσήσαμο όπως παλιά.

Εθιμικά οι κουλούρες φτιάχνονταν για τους σφουγγαράδες επειδή διατηρούνται αναλλοίωτες για πολύ καιρό σε υφασμάτινα σακούλια. Το ζύμωμά τους συνοδευόταν με τραγούδια του αποχωρισμού, λίγο πριν οι σφουγγαράδες ξεκινήσουν για το δύσκολο ταξίδι τους.

Η Μαρία Γλυκοκαλάμου ακολούθησε το τελετουργικό και τραγούδησε ένα από αυτά τα μακρόσυρτα τραγούδια, την ώρα που ο Μιχάλης φούρνιζε…

krikoul-2

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά κρίθινο αλεύρι

1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης

80 γρ. μαγιά ή ανάλογο προζύμι

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

1 μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 κ.γ. μαστίχα

2 κ.γ. γλυκάνισο τριμμένο

3 κ.γ. αλάτι

1,5L νερό

μαυροκούκι

krikoul-1

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ψιλοκοσκινίζουμε το αλεύρι πολλές φορές. Αποβραδίς ετοιμάζουμε τη μαγιά ή αναπιάνουμε το προζύμι με το 1 κιλό κρίθινο αλεύρι και ανάλογο ζεστό νερό μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.

Την επαύριο ανακατεύουμε στον πάγκο μας το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, τη μαστίχα και τον γλυκάνισο. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το προζύμι και το νερό. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε δυνατά και σταθερά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να «δέσει» ένα εύπλαστο ζυμάρι.

Μόλις προσθέσουμε το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε απαλά και αφήνουμε τη ζύμη να «σταθεί» και να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο

Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και τα τρίβουμε με τα χέρια μας κυκλικά. Τα διπλώνουμε και φτιάχνουμε κουλούρες. Με μια χτένα ή ψαλίδι φτιάχνουμε τα σχέδια που αγαπάμε, πλουμίζουμε τις κουλούρες και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.

Ανάβουμε τον φούρνο και όταν ασπρίσει, βάζουμε τις κουλούρες να ψηθούν για 1 ώρα. Αφού ψηθούν, τις αφήνουμε για μια μέρα στον φούρνο να παξιμαδιάσουν.

Tip: Μπορούμε να τις ψήσουμε και σε οικιακό προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 30 λεπτά και αφού ψηθούν, τις παξιμαδιάζουμε χαμηλώνοντας την θερμοκρασία για 1 ώρα και 30 λεπτά ανά 10 λεπτά μέχρι να φτάσει στους 50ο C.

ΜΙΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ

Νόστιμη μα προ παντός υγιεινή. Είναι πανεύκολη και γρήγορη.

ΜΙΡΜΙΖΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ:

2 κρίθινες κουλούρες

3 μέτριες ντομάτες

θρούμπη

10 ελιές μαύρες και πράσινες

4 κ.σ. κοπανιστή

1 κρεμμύδι ξερό

5 αντζούγιες

φύλλα κάππαρης

ελαιόλαδο

1 πρέζα θαλασσινό αλάτι

krikoul-3

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

Κόβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι.

Περνάμε τις κουλούρες κάτω από τρεχούμενο νερό για 1 λεπτό και τις σπάμε με το χέρι.

Σε σαλατιέρα ρίχνουμε τις ντομάτες, τις κουλούρες, τις ελιές, το κρεμμύδι, την κοπανιστή, τα φύλλα κάππαρης, τη θρούμπη και το αλάτι.

Ανακατεύουμε με το χέρι καλά, προσθέτουμε τις αντζούγιες, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΤο χαμόγελο, μια ευεργετική πηγή ευζωίας! – Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Επόμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Το εθνικό πάρκο λίμνης Κερκίνης