Στα νησιά συνηθίζεται οι ψαράδες να φτιάχνουν μαρινάτα τα μικρά ψαράκια που «πιάνουν» στα δίχτυα και είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν να τα διαθέσουν αυθημερόν.
Έτσι τα μαρινάρουν σε άλμη και κλείνουν τα αρώματα της θάλασσας σε γυάλινα βαζάκια.
Τα γαυράκια συνοδεύουν το τσίπουρο ή το ούζο. Είναι απίθανος συνδυασμός με τις σαλάτες αλλά και τα όσπρια. Η έκπληξή μου ήταν όταν δημιουργήσαμε με φίλη μου μαγείρισσα μακαρονάδα του ψαρά με γαυράκια.
Η αυθεντική συνταγή δική σας.
Γαυράκια μαρινάτα
Υλικά
500 γρ. φρέσκο γαύρο
1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
Ξύδι από κρασί
1 ποτήρι νερό
3 κ.σ. ανθό αλατιού
1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη, καθαρισμένη
Για το φινίρισμα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τους γαύρους κόβουμε τα κεφάλια τους και τους ανοίγουμε με το χέρι μας κατά μήκος της κοιλιάς χωρίς να αφαιρέσουμε τα κόκκαλα.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό και το αλάτι για να κάνουμε την άλμη.
Ξεπλένουμε τους γαύρους και τους βάζουμε στο μπολ με την άλμη.
Σκεπάζουμε και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το αφήνουμε στην συντήρηση για 24 ώρες
Μετά πετάμε την άλμη και βγάζουμε το κόκκαλο από τα ψαράκια. ΄Ετσι τα φιλετάρουμε.
Βάζουμε όμορφα τα φιλέτα σε μπολ που κλείνει και τα καλύπτουμε με ξύδι δυνατό για 3-4 ώρες.
Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας απορροφητικό χαρτί και βάζουμε τακτικά επάνω τα φιλέτα για να φύγει το πολύ ξύδι.
Τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Βάζουμε τα ψαράκια σε γυάλινο δοχείο και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε βάζουμε σκορδάκι, πιπέρια, θυμάρι.
Μπορούμε να διατηρήσουμε τα γαυράκια αρκετές ημέρες αρκεί να είναι καλυμμένα αεροστεγώς στο ψυγείο.
Τα σερβίρουμε και με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή μάραθο, ντομάτα ή και κόκκινη πιπεριά και τα περιχύνουμε με μπόλικο ελαιόλαδο
Το τσίπουρο ή το ουζάκι και λίγο φρυγανισμένο ψωμάκι τους πάει τρέλα.