Το Φαλήρο από την αρχαιότητα ακόμα φημιζόταν για την ωραία θάλασσα, τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα και τα νόστιμα ψάρια.
Mια ομάδα ανθρώπων που γνωρίζουν την ελληνική γαστρονομία και θέλουν να προωθήσουν τον γαστρονομικό μας πολιτισμό, τιμώντας τους παραγωγούς δημιούργησαν στο Φλοίσβο Π. Φαλήρου, ένα μοναδικό εστιατόριο που παράλληλα είναι και εκθετήριο προϊόντων.
Έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται και να δοκιμάζουν εκλεκτά ελληνικά προϊόντα και βέβαια να τα προμηθεύονται για το σπίτι τους. Στο εστιατόριο για την Παρασκευή των γευστικών δημιουργιών χρησιμοποιούνται εξαιρετικές πρώτες ύλες.
Σε λίγο καιρό θα ενημερωθούμε για το πρόγραμμα εκδηλώσεων αφού μάγειρες και παραγωγοί θα έρχονται από όλη την Ελλάδα να μας παρουσιάζουν την δουλειά τους.
Delliniko, Λ.Ποσειδώνος 32, Φλοίσβος τηλ. 2109843315
Κριθαρώτο με γαρίδες, πέστο βασιλικού και κατίκι Δομοκού
Από τον Μάκη Μερτζάκη, executive chef εστιατορίου Delliniko, Φλοίσβος
Yλικά για 4 άτομα
16 γαρίδες Νο2, καθαρισμένες
300 γρ. κριθαράκι μέτριο
150 γρ. φρέσκια ντομάτα κομμένη καρέ
4 κ.γ. πέστο βασιλικού
80 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κυβάκια
Κεφαλογραβιέρα
5 κ.γ. σχοινόπρασο
3 σφηνάκια ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
80 ml λευκό κρασί, ασύρτικο
4 κ.σ. τυρί κατίκι Δομοκού
Για το μπισκ 300 ml
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κομμάτια
1 καρότο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 κλωνάρι σέλερυ σε κομμάτια
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
80 ml κρασί λευκό
Ζεστό νερό
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφήνουμε μόνο την ουρά επίσης με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το εντεράκι στην πλάτη.
Πως φτιάχνουμε το μπισκ ή ζωμό θαλασσινών
Τα κεφάλια τα ξεπλένουμε, τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 καρότο, λίγο σέλερυ και 1 κ.σ.πελτέ ντομάτας. Σβήνουμε με κρασί και αφού εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλύψει τις γαρίδες και λίγο παραπάνω. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.
Σε μέτρια κατσαρόλα βράζουμε νερό με αλάτι και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε το κριθαράκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 8 λεπτά.
Το σουρώνουμε και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο για να μην κολλήσει.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις γαρίδες και γυρίζουμε με τη λαβίδα μέχρι να πάρουν χρώμα για 2 λεπτά.
Σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε το μπίσκ, το κριθαράκι, την ντομάτα και το πέστο βασιλικού, αλάτι, πιπέρι
Μόλις πιεί τα υγρά αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, το σχινόπρασο και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά κατίκι Δομοκού σε κάθε πιάτο.