Το παστίτσιο της Λέλας – Μια νοσταλγική γεύση…

Το παστίτσιο της Λέλας

Γευστική δημιουργία ταυτόσημη με την ελληνική κουζίνα νόστιμη και νοσταλγική. Το ωραιότερο παστίτσιο ήταν της μαμάς μου… άλλωστε οι έντονες γευστικές μνήμες της παιδικής μας ηλικίας είναι αυτές που ανακαλούνται με την πρώτη ευκαιρία βλέποντας το φαγητό… και οι εντυπώσεις προδιαγράφονται σύμφωνα με τις παιδικές μνήμες έτσι διαμορφώνεται και η γευστική μας ταυτότητα.

Το παστίτσιο είναι αγαπημένο μικρών και μεγάλων και πρωτοστατεί στα τραπεζώματα και στις οικογενειακές συνάξεις. Το παστίτσιο είναι η εύκολη επιλογή φαγητού που ικανοποιεί όλους μας.

Η συνταγή της μαμάς μου όπως την έχω καταγράψει και βέβαια την μαγειρεύω πάντα με επιτυχία.

Η συνταγή δική σας…

Το παστίτσιο της Λέλας 1

Το παστίτσιο της Λέλας

Υλικά

500 γρ.  μακαρόνια για παστίτσιο

200 γρ.  κεφαλογραβιέρα

Για τον κιμά

900γρ. κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο μια φορά

100 ml ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

Λίγο φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

450 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή 3 φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες

1 ποτήρι κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κανέλα ξυλάκι

1 φύλλο δάφνης

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο

100 γρ.  αλεύρι, κοσκινισμένο

100 γρ. κεφαλογραβιέρα

1 λίτρο φρέσκο γάλα

1 πρέζα γαρύφαλο, σε σκόνη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο,

Αλάτι θαλασσινό

Λευκό πιπέρι

Για το πασπάλισμα

150 γρ. τυρί γραβιέρα τριμμένη

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Το παστίτσιο της Λέλας 2

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε τον κιμά.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον σε όλη την επιφάνεια. Τον αφήνουμε να σιγοψηθεί από την μια πλευρά και τότε  ανακατεύουμε για να ψηθεί και από την άλλη, στο σύνολο θα χρειαστούν 6-8 λεπτά. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του κιμά, δεν πρέπει να τον ανακατεύουμε συνεχώς.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο,  το τζίντζερ και σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνουν διάφανα.

 Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το κανελόξυλο, τα πιπέρια, το αλάτι και ανακατεύουμε

Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Βγάζουμε το κανελόξυλο και αφήνουμε τον κιμά για άλλα 10 λεπτά να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα ανακατεύοντας για να μην «πιάσει».

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα λίγο το γάλα χωρίς να «κάψει».

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην σβωλιάσει.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε και πάλι καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. Συνεχίζουμε μέχρι να δέσει και να αποκτήσει η μπεσαμέλ βελούδινη υφή.  Ρίχνουμε στο τέλος και το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλο, την κεφαλογραβιέρα και το πιπέρι.

Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντέτε.

Τα σουρώνουμε καλά να φύγει όλο το νερό και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με μπόλικο τυρί και ρίχνουμε σιγά σιγά τον κιμά.

Στρώνουμε την επιφάνεια και περιχύνουμε τον κιμά με την μπεσαμέλ και στρώνουμε την επιφάνειά της.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε το παστίτσιο και στη μέση του τραπεζιού σερβίρουμε μια πλούσια πράσινη σαλάτα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 12-11-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2022