Μια πίτα που η συνταγή της προέρχεται από τη γιαγιά της Κατερίνας. Έχει μόνο ένα φύλλο έτσι ξεροψήνεται η γέμιση και είναι μούρλια.
Μπορείτε να την πασπαλίσετε και με τυριά τριμμένα οπότε γίνεται ακόμα πιο νόστιμη.
Για να ενδυναμώσουμε τη γεύση βάζουμε στη γέμιση πράσινο κρεμμυδάκι, παπαρουνόσπορο ή λίγα ψιλοκομμένα μυρώνια.
Μια ακόμα ιδέα είναι να μην βάλετε καθόλου φύλλο και να στρώσετε το ταψί με λαδόκολλα και επάνω να βάλετε τη γέμιση και να την ψήσετε σε δυνατό φούρνο, οπότε γίνεται ακόμα πιο ελαφριά για όσους προσέχουν την διατροφή τους.
Η συνταγή και η επιλογή δική σας.
Κολοκυθόπιτα της γιαγιάς
Από την Κατερίνα Ξηρού, δεινή μαγείρισσα
Υλικά
Για το φύλλο
300 γρ αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Μισό κ.γ. αλάτι θαλασσινό
Μισό κουταλάκι ξίδι
Νερό «όσο παρει»
Για τη γέμιση
2 κιλά κολοκύθια, τριμμένα
2 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ελαιόλαδο εκλεκτό
4 φρέσκα αυγά
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 μπείκιν πάουντερ
Λίγο δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
150 γρ. φέτα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το φινίρισμα
2 κολοκύθια, ψιλοκομμένα κάθετα
Λίγο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε το φύλλο.
Στον πάγκο βάζουμε το αλεύρι και στη μέση ανοίγουμε μια λακουβίτσα για να ρίξουμε όλα τα υγρά και το αλάτι.
Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Ξαναζυμώνουμε ελαφρά και ανοίγουμε ένα φύλλο που θα καλύψει το ταψί.
Στίβουμε με το χέρι μας τα κολοκύθια για να μην έχουν υγρά.
Σε μεγάλο μεταλλικό μπολ βάζουμε τα κολοκύθια, το κρεμμύδι, το αλεύρι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε δυνατά με το χέρι μας.
Με ένα πιρούνι σπάμε τη φέτα και την προσθέτουμε στο μπολ.
Λαδώνουμε ένα ταψί 36 ή 38 Νο και απλώνουμε το φύλλο.
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε και τις φέτες κολοκυθιών και τυλίγουμε την άκρη του φύλλου κόβοντας αυτό που περισσεύει.
Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με το πινέλο λίγο βούτυρο.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180ο C την πίτα για 1 ώρα. Μετά τα 15 λεπτά τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και την ξεσκεπάζουμε να πάρει χρώμα 15 λεπτά πριν την βγάλουμε από το φούρνο.
Κόβουμε σε κομμάτια τρίγωνα όπως αυτά της πίτσας.