«Σφαγή» με Τσακαλώτο, ΕΡΤ για… καθαρή έξοδο… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ο καιρός περνά κι η επόμενη ημέρα της χώρας τίθεται επιτακτικά στο τραπέζι.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, έκανε την κυβέρνηση άνω κάτω και μέχρι τα ξημερώματα τα φώτα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν αναμμένα κι η διένεξη του πρωθυπουργού και του με περιβάλλοντός του με τον Τσακαλώτο έφτασε στα «κόκκινα».

Η εφημερίδα, ανέφερε ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ ισχυριζόμενη ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, αφού πρέπει να καθοριστούν οι σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της και το μέγεθος των πληρωμών του χρέους για τα επόμενα χρόνια ενώ φιλοξενούνταν δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στο δημοσίευμα ουσιαστικά γινόταν λόγος,  ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα έχει επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας και θα μπορεί να έχει χρηματοδότηση από τις αγορές. Για να γίνει αυτό, ανέφερε η εφημερίδα, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ελαφρύνουν το χρέος των 248 δις ευρώ της Ελλάδας.

Στην ουσία, δηλαδή, αναφέρει ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, που είναι η πάγια θέση του ΔΝΤ, αυτό δεν συμμετέχει με οικονομικές δεσμεύσεις. Κάτι που δεν επιθυμούν οι Γερμανοί.

Η ελάφρυνση, λοιπόν, του χρέους πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, ενώ καμιά ευρωπαϊκή κυβέρνηση και το ΔΝΤ, αποδέχονται όσα εξαγγέλλει η ελληνική κυβέρνηση περί καθαρής εξόδου. Κι όλοι επιμένουν στην μεταμνημονιακή εποπτεία, που θα παράσχει τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα εκτροχιάσουν πάλι την ελληνική οικονομία.

Εδώ, λοιπόν, ενεπλάκη ο Τσακαλώτος. Ο οποίος με δηλώσεις του στην εφημερίδα ανέφερε ότι οι αξιολογήσεις της ΕΕ, μετά τη λήξη του μνημονίου, θα είναι πιο σκληρές και συχνές.

Κεραυνός εν αιθρία!!! Αφού, ουσιαστικά διέψευσε το αφήγημα του Τσίπρα και της κυβέρνησης, περί καθαρής εξόδου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε ένταση. Οι ούτως ή άλλως κακές σχέσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου άρχισαν σε λίγα λεπτά να κλονίζονται και πάλι. Οι ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη ανιχνεύουν κι εργάζονται για την επόμενη ημέρα, οι προεδρικοί και οι «53», έλαβαν θέσεις νέας εσωκομματικής μάχης.

Λάδι στη φωτιά έριξε η ΕΡΤ. Στην οποία, οι άνθρωποι του Μαξίμου, προπαγανδιστές του Τσίπρα, άρχισαν να βάλουν εναντίον του Τσακαλώτου.

Προσέξτε:

Στην γνωστή αντικειμενική εκπομπή του απογεύματος, Ακριβοπούλου και Καψώχας, μεταξύ άλλων, είπαν:

«Πιο πολύ προσεγγίζει τον Στουρνάρα και σε όσους ζητούν εποπτεία μετά τα μνημόνια. Λίγο ακόμη και θα έλεγε και για πιστοληπτική γραμμή».

«Ρίχνει νερό στο μύλο εκείνων που λένε παραμύθι την καθαρή έξοδο».

«Όταν ο επικεφαλής των «53» που εκφράζουν τόσες ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική, εμφανίζεται να διαπραγματεύεται τη γερμανική άποψη για σκληρούς όρους και προϋποθέσεις με μνημόνια, λυπάμαι κακώς κατηγορήσαμε τον Στουρνάρα».

Ο Τσακαλώτος κι οι «53», έγιναν έξαλλοι με την κατευθυνόμενη πληροφόρηση και το άδειασμα του υπουργού Οικονομικών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εκρηκτική κατάσταση, με τον Τσακαλώτο να ζητά ανοικτή στήριξη κι ανασκευή όσων – κατευθυνόμενα- μετέδιδε η ΕΡΤ. Απείλησε ευθέως και με παραίτηση.

Κάπου εκεί,  άρχισαν οι … διαρροές.

Του τύπου ότι ο Τσακαλώτος είπε τα αυτονόητα!

Αλλά το αφήγημα του Τσίπρα περί καθαρής εξόδου, είχε τραυματιστεί θανάσιμα…

 

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι ημερησίων εφημερίδων του Σαββάτου 28 Απριλίου 2018
Επόμενο άρθροΜειώθηκαν κατά 9,2% τα οδικά τροχαία ατυχήματα τον Φεβρουάριο 2018, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.