Γεύση εμβληματική της ποντιακής κουζίνας που γεμίζεται με όλου του κόσμου τα καλά… Η αυθεντική γέμιση είναι με πατάτα ή με τυρί.
Κατά την διάρκεια της Νηστείας έχουν δεσπόζουσα θέση στο ποντιακό τραπέζι.
Εμείς δοκιμάσαμε τα πισία από την περίφημη μαγείρισσα Κική Φωτιάδου, μετά το ευλαβικό μας προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Βερμίου.
Εδώ κτυπά η καρδιά των Ποντίων αφού από τα ιερά χώματα του Πόντου, η θαυματουργή Παναγιά η Αθηνιώτισσα, στην Ημαθία. Η εικόνα είναι φιλοτεχνημένη δια χειρός του Ευαγγελιστή Λουκά και βρίσκεται από το καλοκαίρι του 1952 στο Βέρμιο.
Από τα πολύ παλιά χρόνια και από την «αετοφωλιά» της πάνω… «στου Μελά», το όρος του Πόντου, μέχρι και σήμερα, η «Παναγία Σουμελά» σταθερά αγαπά, προστατεύει και ευλογεί όλους τους Έλληνες.
Πισία με πατάτα και αρωματικά
Από την Κική Φωτιάδου, Παναγία Σουμελά Βέρμιο
Υλικά
Για τη ζύμη
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. αλάτι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
5-6 μεγάλες πατάτες ξεφλουδισμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό
Δυόσμο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών
Για το τηγάνισμα
αραβοσιτέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη μαγιά.
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει τουλάχιστον για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Κόβουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά μπαλάκια, σαν αυτά του τένις.
Για τη γέμιση βράζουμε καλά τις πατάτες και τις λιώνουμε μέχρι να γίνουν πουρές. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Τα προσθέτουμε στον πουρέ πατάτας ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αφού ετοιμάσαμε τη γέμιση ανοίγουμε τα μπαλάκια με τον πλάστη και στη μέση βάζουμε δυο μεγάλες κουταλιές γέμισης. Τα κλείνουμε την άκρη και τα αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. Πιέζουμε τα πισία με την παλάμη μας για να γίνουν πλατιά.
Τηγανίζουμε τα πισία με ζεστό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν γυρίζοντας με λαβίδα και από τις δύο πλευρές.
Στρώνουμε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα πισία για να «κρατηθεί» το λάδι.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα απολαμβάνουμε