Την πρώτη φορά που πήγα για γαστρονομικό ρεπορτάζ στην Καβάλα με πήγαν να δοκιμάσω τις ψαρολιχουδιές του Σάββα. Από τότε γίναμε φίλοι με τον Σάββα που ξέρει όλα τα μυστικά της θαλασσινής κουζίνας.
Τα ψάρια είναι ολόφρεσκα πελαγίσια, οι μακαρονάδες, οι ψαρόσουπες και οι ψαρομεζέδες για τσίπουρο μιλάνε … στην καρδιά. Μεγάλη μαστόρισσα η μητέρα του που υπεραγαπά.
Τα χταπόδια στην άλμη, κλείνονται σε γυάλινα βάζα και ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα…ειδικά για τους φίλους του.
Ο Σάββας μου έδωσε τη συνταγή της γαριδομακαρονάδας που εκτός από τις φρέσκες γαρίδες, την νοστιμίζει με χταπόδι κάποιες φορές καπνιστό χάρμα αλλά και με σουπιά ή καλαμάρι.
Τα μύδια και τα θαλασσινά δεν έχουν θέση στη γαριδομακαρονάδα αλλά συνθέτουν τη μακαρονάδα με φρούτα της θάλασσας που είναι απίθανη.
Τη γαριδομακαρονάδα του Σάββα την απόλαυσα δίπλα στη θάλασσα με κρασί «4 λίμνες» του κτήματος κυρ-Γιάννη και ωραία παρέα… Η ζωή είναι στιγμές ευτυχίας…
Γαριδομακαρονάδα όνειρο
Από τη φημισμένη ταβέρνα του «Σάββα» Λιμανάκι Παλ. Σφαγείων Καβάλα
Υλικά
30 γαρίδες Νο 2 φρέσκες ή κατεψυγμένες
3 γαρίδες Νο 1 φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 πλοκάμι χταπόδι βραστό ή καπνιστό κομμένο σε φέτες
1 μεγάλο καλαμάρι ή 2 μικρότερα κομμένα σε φέτες
500 γρ. λιγκουίνι
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
150ml ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
1 κ.γ. μπούκοβο
1 ποτηράκι ούζο
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τις γαρίδες Νο2 από το κεφάλι, την ουρά, τα τσόφλια τους και το εντεράκι τους. Προσοχή τα εντεράκια τα πετάμε άλλα όλα τα υπόλοιπα τα βράζουμε για 20 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Έτσι θα έχουμε τον καλύτερο ζωμό για να βράσουμε μέσα τα λιγκουίνι μας.
Μόλις βράσουν σουρώνουμε το ζωμό και πετάμε τα τσόφλια.
Στο ζωμό ρίχνουμε τα λιγκουίνι και τα αφήνουμε να βράσουν ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε και λίγο από το ζουμί τους που θα το προσθέσουμε στη σάλτσα αργότερα.
Σε άλλη κατσαρόλα αντικολλητική ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες με το μπούκοβο και το σκόρδο. Προσθέτουμε και τις φέτες καλαμαριού. Σβήνουμε με το ούζο και αφού εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε και τις τριμμένες ντομάτες. Προσοχή δεν πρέπει να σοταριστούν πάνω από 9 λεπτά. Τέλος βάζουμε και το χταπόδι.
Με πιρούνα προσθέτουμε τα λιγκουίνι και προσθέτουμε λίγο από το ζωμό τους για να δέσει η σάλτσα. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύουμε και σερβίρουμε στην πιατέλα.
Φινίρουμε με μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Οι ολόκληρες γαρίδες μπαίνουν στο επάνω μέρος της πιατέλας.