Ένας έντονος βήχας που με ταλαιπώρησε πρόσφατα ήταν η αιτία που έκανε να ψάξω μια εναλλακτική λύση με σκοπό να ανακουφιστώ πριν καταλήξω σε φαρμακευτικό σιρόπι και αντιβίωση.
Γυρνώντας τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, ψάχνοντας το θαυματουργό βότανο που θα ανακούφιζε τον βήχα μου βρέθηκα να έχω πολλές απορίες, έτσι αγόρασα διάφορα βιβλία με βότανα από τα οποία πήρα πολλά στοιχεία, επέλεξα τα πιο ενδιαφέροντα κατά τη γνώμη μου και πειραματίστηκα στον ταλαιπωρημένο μου λαιμό.
- Η μητέρα μου συνέστησε το γνωστό σε όλους χαμομηλάκι με μια κουταλιά μέλι που καταπραΰνει το λαιμό είναι και αγχολυτικό και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. όμως δεν βοηθά να θεραπευτεί ο βήχας και η πιθανή φαρυγγίτιδα που είχα έτσι πίνοντας στο συνέχισα το ψάξιμο.
- Το φασκόμηλο ήταν η πρώτη μου επιλογή γιατί αναφέρεται ως τονωτικό και πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στο λαιμό στο βήχα, στη φαρυγγίτιδα, και άλλες λοιμώξεις του λαιμού και του στόματος.
- Ο Ευκάλυπτος έχει πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες, αποσυμφορητικές, τονωτικές και οι αντιφλεγμονώδεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος, των λοιμώξεων του λαιμού, της φαρυγγίτιδας και της βρογχίτιδας, ενώ οι ιδιότητές του δεν είναι ανακουφιστικές αλλά θεραπευτικές!
- Η Μολόχα καταπραΰνει άμεσα τον βήχα, ενώ ταυτόχρονα ρευστοποιεί τα φλέματα, περιέχει Α, Β1, Β2 και C.
- Την μέντα την ξέρουμε όλοι από τις οδοντόκρεμες και τις καραμέλες για το λαιμό και αυτό γιατί η μέντα είναι άκρως δραστική στην αντιμετώπιση του ξηρού βήχα, απομακρύνει τις βλέννες από το λαιμό και βοηθά στην καταπολέμηση της φαρυγγίτιδας.
- Το θυμάρι είναι ένα από τα πιο εξαιρετικά βότανα για το βήχα με αποχρεμπτικές, αντιβακτηριδιακές, αντισπασμωδικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ξηρού βήχα, της φαρυγγίτιδας, της βρογχίτιδας και των λοιμώξεων του λαιμού.
- Το ρόφημα από γλυκάνισο κάνει καλό στην καταρροή ενώ λειτουργεί ως αποχρεμπτικό, ως διουρητικό αλλά και ως διεγερτικό της όρεξης.
- Η ρίγανη μου προκάλεσε το θαυμασμό γιατί περιέχει θυμόλη και καρβακόλη, μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Ηρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, η στρεπτομυκίνη και η βανκομυκίνη. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans, που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.
Έφτιαξα λοιπόν ένα σιροπάκι που από αυτό άρχισα να πίνω 1 κουταλιά της σούπας 3 φορές την ημέρα. Το μυστικό για να ανακουφιστώ από τον βήχα ήταν ότι κράτησα το σιρόπι στο λαιμό όσο μπορούσα πριν το καταπιώ και πως ένα ωραίο και αποτελεσματικό σιρόπι χρειάζεται και πολύ καλό μέλι:
Υλικά
- Ένα Φλιτζάνι μέλι
- Μια κουταλιά της σούπας χαμομήλι
- Μια κουταλιά της σούπας φασκόμηλο
- Μια κουταλιά της σούπας ευκάλυπτο
- Μια κουταλιά της σούπας μολόχα
- Μια κουταλιά της σούπας μέντα
- Μια κουταλιά της σούπας θυμάρι
- Μια κουταλιά της σούπας γλυκάνισο
- Μια κουταλιά της σούπας ρίγανη
Πως το φτιάχνουμε
- Τα βράζουμε όλα μαζί σε σιγανή φωτιά σε μπεν μαρι για να μην καταστραφούν οι ιδιότητες του μελιού για 15 λεπτά.
- Τα αφήνουμε μία ώρα σκεπασμένα
- Σουρώνουμε το μείγμα σε μπουκάλι.
- Το φυλάμε στο ψυγείο.
Πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας 3 φορές την ημέρας, αλλά προσοχή δεν είναι απόλυτο πως θα θεραπευτείτε, σίγουρα θα σας ανακουφίσει, αν δεν αισθάνεστε καλά και ανεβάζετε πυρετό επισκεφθείτε τον γιατρό σας!