Αυθεντική γεύση με άρωμα θαλασσινό, κρασί ασύρτικο, ντοματάκια και ποικιλία πιπεριών. Το καλύτερο κριθαρώτο γαρίδας το δοκίμασα στο Αγιολί, με θέα συναρπαστική από το λιμάνι μέχρι εκεί που φθάνει το μάτι, με φόντο το Λευκό Πύργο.
Οι γαρίδες είναι φρέσκες από τη Λήμνο και τα ντοματάκια Ημαθίας. Το κρασί που χρησιμοποιήθηκε ήταν ασύρτικο, αφού δένει αρμονικά με τις θαλασσινές γεύσεις.
Το Αγιολί πάντως είναι ο ναός της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης για όλους και για όλες τις ηλικίες. Γεύσεις, θέα, περιβάλλον, service, ποιότητα και φιλικές τιμές.
Κριθαρώτο με γαρίδες και ντομάτα
Από το εστιατόριο Αγιολί, Θεσσαλονίκη
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
1 κρεμμύδι ξερό καθαρισμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι καθαρισμένο
Λίγες λεπτές φέτες λεπτό γλυκό τσίλι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
300 γρ. σάλτσα ντομάτας
100 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
100 ml κρασί λευκό κατά προτίμηση ασύρτικο
80 γρ. βούτυρο
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
450 γρ. γαρίδες Νο 2
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το κριθαράκι όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία.
Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά τις γαρίδες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τσίλι και τα ντοματίνια. Ανακινούμε την κατσαρόλα και με τη λαβίδα γυρίζουμε τις γαρίδες. Μόλις πάρουν χρώμα «σβήνουμε» με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Τότε προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το αλάτι και τα πιπέρια.
Προσθέτουμε και το βρασμένο κριθαράκι και μόλις απορροφήσει τη σάλτσα και χυλώσει αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, τη παρμεζάνα και τέλος φινίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Σερβίρουμε σε πιατέλα.