Συνταγή: Αρχαιοελληνική σαλάτα – Η γιορτινή σαλάτα που ενθουσιάζει

Αρχαιοελληνική σαλάτα

Η βόλτα μας στη ολόφωτη Χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη κατέληξε στο αγαπημένο μου εστιατόριο, το Αγιολί που βρίσκεται στην οδό Λεωφόρου Νίκης 15, ακριβώς πάνω στη παραλία.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Θέα συναρπαστική από το λιμάνι μέχρι το Μακεδονία Palace με φόντο το Λευκό Πύργο. Γεύσεις απόλαυσης, ολόδροσες σαλάτες, δημιουργική ευφάνταστη κουζίνα, φρέσκα ψάρια, εκλεκτό κρέας και γλυκά ονείρου. Ελληνικές μεσογειακές γεύσεις, ψαγμένα τυριά και πρώτες ύλες.

Η φιλοσοφία της κουζίνας απευθύνεται σε όλους και  θα έλεγα ότι είναι συναισθηματική, με φρεσκάδα ξεχωριστή, άρωμα και χρώμα.

Το περιβάλλον πολυμορφικό, πρωτότυπο με συλλογές μοντελιστικές αυτοκινήτων, παιχνιδιών που συνδυάζονται με αφίσες του χθες. Εντυπωσιακός ο πίνακας στη είσοδο με τη Θεσσαλονίκη του χθες. Στο ισόγειο ο χώρος ενδείκνυται για καφέ, γλυκό αλλά και μεζεδάκια Ούζου. Η κάβα κρασιών μια επιλεκτική παλέτα κρασιών του ελληνικού αμπελώνα. Ξεχώρισα το ροζέ Λαλίκου που “έδεσα” αρμονικά με τη σαλάτα μου και το κριθαρώτο θαλασσινών.

Αγιολί ΘεσσαλονίκηΟ πρώτος όροφος είναι ότι πεις για γεύμα και δείπνο που θα θυμάστε…. Το service άψογο.

Μια γαστρονομική εμπειρία, η καλύτερη στη καρδιά της Θεσσαλονίκης … στο Αγιολί των χρωμάτων και των αρωμάτων.

Ζητήσαμε από τη νεαρή executive chef Μαργαρίτα Ιακωβίδου να μας δώσει τη συνταγή για την αρχαιοελληνική σαλάτα που δένει αρμονικά με το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

Η συνταγή δική σας.

Αρχαιοελληνική σαλάτα Η γιορτινή σαλάτα που ενθουσιάζειΑρχαιοελληνική σαλάτα   

Από τη executive chef Μαργαρίτα Ιακωβίδου του εστιατορίου Αγιολί, Θεσσαλονίκης

Σαλάτα μεσκλάν

Πλιγούρι

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Κατσικίσια φέτα

Χυμός Λεμονιού

Σπόροι ροδιού

Καρυδόψιχα

Μέλι

Για το φινίρισμα

Κριτσίνι τυριού

Tρόπος παρασκευής

Σε  κατσαρόλα βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και αφήνουμε να φουσκώσει το σπασμένο πλιγούρι εκτός φωτιάς.

Όταν φουσκώσει  στραγγίζουμε το πλιγούρι σε ένα σουρωτήρι πλένουμε τα φύλλα μεσκλάν και αφήνουμε να στεγνώσουν.

Τρίβουμε την κατσικίσια φέτα στον τρίφτη  και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μεγάλο μπολ.

 Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη καρυδόψιχα, το ρόδι, το  μέλι και το λαδολέμονο.

Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε σε σαλατιέρα.

Φινίρουμε το πιάτο με το αγαπημένο μας κριτσίνι τυριού.

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή: Zάχερ Τόρτε ή Sachertorte – Η περίφημη τούρτα σοκολάτας των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΧαλκιδική: Αναβιώνει και φέτος το έθιμο του τεράστιου Χριστόψωμου, βάρους 400 κιλών, στην Αρναία