Σε πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες, η φίλη μου η ΄Εφη με πήγε σε ένα πολύ ζεστό και trendy ζαχαροπλαστείο δίπλα στη Grand Place, την μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης με εκπληκτικά κτήρια και “ντυμένη” με χρώματα των Χριστουγένων.
Ήθελε να δοκιμάσω τις φωλίτσες φουντουκιών που είναι ότι πιο hot για τα Χριστούγεννα. Γεύση ανατολίτικη που κατέκτησε την πολυεθνική κοινότητα των Βρυξελλών … ” που κτυπά δυνατά η καρδιά της Ευρώπης”. Πραγματικά ενθουσιάστηκα. Μου άρεσε και ο τρόπος που τις πρόβαλαν σαν βουναλάκια, διάλεγες όσες φωλίτσες ήθελες και πήραμε και για το σπίτι.
Η Έφη τυχαίνει να είναι φίλη με τους ιδιοκτήτες και έτσι μου έδωσαν την συνταγή που σας την αποκαλύπτω…
Αν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε τις φωλίτσες με φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, κάσιους.
Θα ενθουσιαστείτε αρκεί το βούτυρο να είναι εκλεκτό για περισσότερο άρωμα όπως και οι ξηροί καρποί.
Καλοφάγωτα
Φωλίτσες φουντουκιών
Υλικά για 45 κομμάτια
1 πακέτο φύλλο κανταίφι
170 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
50 γρ. βούτυρο γάλακτος για το άλειμμα
300 γρ. φουντούκια ολόκληρα καραμελωμένα ή καβουρδισμένα απλά
Για το σιρόπι
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml νερό εμφιαλωμένο
2 κ.σ. ανθόνερο ή ροδόνερο
χυμό από μισό πορτοκάλι
Τρόπος παρασκευής
Αραδιάζουμε στον πάγκο της κουζίνας τα φύλλα κανταίφι και τα ανοίγουμε με τα χέρια μας έτσι για να αφρατέψουν και τα χωρίζουμε σε λωρίδες.
Φτιάχνουμε από μικρή ποσότητα φύλλου φωλίτσες και τα βάζουμε σε βουτυρωμένα φορμάκια στο μέγεθος που θέλουμε.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο και περιχύνουμε τις φωλιές.
Βάζουμε τις φωλιές σε ταψί ή τη σχάρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στοςυ 180ο C για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Περιμένουμε να κρυώσουν λίγο .
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού για 12 λεπτά και φτιάχνουμε ένα βαρύ σιρόπι.
Ραντίζουμε τις φωλιές με ανθόνερο και τις περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
Μόλις απορροφήσουν το σιρόπι βγάζουμε τις φωλίτσες από τη φόρμα και τις παραγεμίζουμε με καραμελωμένα ή καβουρδισμένα φουντούκια.
Σερβίρουμε στο πιάτο και αν θέλουμε τις συνοδεύουμε με σαντιγί, κρέμα πατισερί ή και παγωτό καιμάκι.