Οι Ηπειρώτες διαχρονικά ήταν οι καλύτεροι αρτοποιοί. Τα ψωμιά τους μέσα στην απλότητά τους ήταν πολύ νόστιμα και οι συνταγές τους μυστικό επτασφράγιστο από γενιά σε γενιά. Από μικρά παιδιά μάθαιναν ζυμώνουν τα δικά τους ψωμάκια που είχαν σχήματα πουλιών, κουλουράκια μέχρι τόξα για τα αγοράκια.
Ο Σπύρος μεγάλωσε σε αυτή την ατμόσφαιρα με έντονες γευστικές μνήμες. Ίσως είναι ένας από τους λόγους που ασχολήθηκε με τη μαγειρική.
Η αδυναμία για τα τσουρέκια είναι δεδηλωμένη… ότι καλύτερο τις Κυριακές ένα τσουρεκάκι δίπλα σε αχνιστό καφέ… ΄Εχω δοκιμάσει κάποια φημισμένα τσουρέκια από Αθηναϊκούς φούρνους και από όλη την Ελλάδα.
Έχω προσπαθήσει να φτιάξω διάφορες συνταγές που μου έδωσαν … η αλήθεια είναι ότι δεν είχα επιτυχία συνήθως μου γίνονταν σκληρά χωρίς να είναι ιδιαίτερα νόστιμα.
Η συνταγή του Σπύρου μου άρεσε πολύ, την υιοθέτησα… και τη μοιράζομαι μαζί σας.
Τσουρέκια Ηπειρώτικα
Από τον Σπύρο Νάκο executive chef Delliniko, Αθήνα
Υλικά
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
4 κ.σ μαγιά νωπή
6-7 αυγά
1 κ.γ αλάτι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
1 ½ φλιτζάνι βούτυρο εκλεκτό λιωμένο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
1250 γρ αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ γλυκάνισο
½ κ.σ μαχλέπι κοπανισμένο
½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
Για το φινίρισμα
2 κρόκος αβγού χτυπημένους με λίγο νερό ή λίγο γάλα
Φιλέ αμύγδαλο
Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά ανακατεύοντάς την μέχρι να λιώσει εντελώς.
Τότε προσθέτουμε κατά σειρά τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας.
Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που έχουμε κοσκινίσει για να πάρει αέρα.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά με τα χέρι μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Τότε σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
Ζυμώνουμε και πάλι για 2 λεπτά και αρχίζουμε να πλάθουμε τα τσουρέκια κάνοντάς τα στρογγυλά σαν σαλιγκάρια, πλεξούδες ή κουλουρίτσες στο μέγεθος που θέλουμε ατομικά ή οικογενειακά.
Σε ταψί που έχουμε βουτυρώσει βάζουμε το τσουρέκι ή αν είναι περισσότερα προσέχουμε την απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν αφού θα τα αφήσουμε στο ταψί για 1 ώρα περίπου να φουσκώσουν.
Το καλύτερο είναι να βάλουμε το ταψί στο φούρνο.
Αφού φουσκώσουν σε ένα μπολάκι βάζουμε τους κρόκους χτυπημένος με λίγο χλιαρό νερό ή γάλα και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο στους 170οC για 30-40 λεπτά.
Βγάζουμε τα τσουρέκια από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για μια ώρα.