Στη Νάξο, στο ξενοδοχείο Naxos Palace που φημίζεται για το πρωινό δοκίμασα τα ωραιότερα ψωμάκια. Η γευστική μου μνήμη σε συνεργασία με τον Σπύρο, έκανε το θαύμα της και επαυξάνοντας τη ζύμη με ρίγανη και πράσινες ελιές αντί για μαύρες φτιάξαμε απίθανα ψωμάκια.
Αντικαταστήσαμε τη Γραβιέρα Νάξου με λίγο πιο πικάντικη κεφαλογραβιέρα και το αποτέλεσμα ενθουσίασε.
Εσείς μπορείτε να προσθέσετε και λιαστή ντομάτα αντικαθιστώντας τις ελιές ή ακόμα και κάπαρη.
Όταν πάω στη Νάξο, θα ζητήσω από το ξενοδοχείο Naxos Palace και την δική τους οπότε ετοιμαστείτε και για μια δεύτερη συνταγή αυθεντική
Η συνταγή μας … αν θέλετε μπορείτε να κάνετε και εξαιρετικά σαντουιτσάκια με τυρί, ντομάτα ή προσούτο που πάει τρέλλα.
Ψωμάκια παναρισμένα με κεφαλογραβιέρα γεμιστά με πράσινες ελιές και ρίγανη
Υλικά
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ μπέικιν πάουντερ
30 ml ελαιόλαδο
30 γρ φρέσκο βούτυρο
150 ml γάλα χλιαρό
15 γρ αλάτι θαλασσινό
150 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
60 γρ πράσινες ελιές ψιλοκομμένες
30 γρ ρίγανη
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το φρέσκο βούτυρο και χτυπάμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και χτυπάμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη.
Αφαιρούμε από τον κάδο το μείγμα μας και προσθέτουμε τις ελιές ψιλοκομμένες ζυμώνοντας το μείγμα λίγο με τα χεριά.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια τον 50 γραμμαρίων.
Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μπαστουνάκι 1.5 cm διάμετρο και το περνάμε πάνω στην τριμμένη κεφαλογραβιέρα και να το ρολάρουμε μέχρι να κολλήσει το τυρί.
Ενώνουμε της δυο άκρες και τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Σκεπάζουμε τα ψωμάκια με μια πετσέτα και αφήνουμε να «ξεκουραστούν» και να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15-20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.