Συνταγή: Δύο πρωτότυπες συνταγές για παιδικά πάρτυ – Γιορτινά πρωτότυπα μαγειρέματα από τις μικρές Αιγιώτισσες

Η «καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» λέει η παροιμία και «δένει απόλυτα» με την μαγειρική περιπέτεια των τριών κοριτσιών που μόλις ξεκίνησε. Το μέλλον τους διαγράφεται λαμπρό. Tα αστέρια Michelin τα έχουν στο τσεπάκι τους, τον αριθμό δεν γνωρίζουμε ακόμα … Απολαύστε τις!

sissy2Με χαρά, επαγγελματισμό και σοβαρότητα περισσή…είχαν ρόλο πρωταγωνιστικό στα μαγειρέματα του Φεστιβάλ Ελαιολάδου, στον Ελαιώνα Αιγίου. ΄Ολο το πρωινό στην κουζίνα του πανέμορφου Ξενώνα Γιογκαράκη, ιδιοκτησίας των γονέων τους και με την καθοδήγηση του Chef οι μικρές μαγείρισσες «έδρασαν» δημιουργικά. Η μικρούλα της παρέας, η Κωνσταντίνα με εντυπωσίασε. ΄Ηξερε ότι η καλύτερη ποικιλία ελιάς είναι «η κουτσοελιά που βγάζει το καλύτερο ελαιόλαδο. Είναι πολύ νόστιμο και αρωματικό. Όλα τα λιόδενδρα εδώ τέτοιες ελιές βγάζουν». Η αδελφούλα της Γιώτα, συμπληρώνει «εχουμε και σταφίδες Boστίτσα και λεμόνια.

Ο μπαμπάς μας έφερε γιαούρτι από τα Καλάβρυτα και καρπούζια από την Μανωλάδα. Θέλουμε να φτιάξουμε τις καλύτερες συνταγές, να ευχαριστηθεί ο κόσμος να ξανάρθει..» Στοχαστικά λόγια που θα περίμενα να ακούσω από μεγαλύτερα παιδιά. Η ξαδελφούλα τους Ελένη Τριανταφυλοπούλου έφερε γλυκό βύσινο της γιαγιάς και η σύνθεση του μενού ολοκληρώθηκε… Η μαγειρική τους επίδειξη έχει χρώμα κόκκινο και επίγευση φρουτένια…με αρωματικά από τον κήπο τους …Το καρπούζι, τα ντόπια ντοματάκια, το βύσινο «παίζουν δυνατά» και…το περίφημο ελαιόλαδο Αιγιάλειας, το γιαούρτι και η φέτα Καλαβρύτων «συνεργούν» στην απίθανη γευστική επίγευση που καταγράφηκε έντονα στην γευστική μας μνήμη…

Πραγματικές πρωταγωνίστριες στα back stages οι μικρές εθελόντριες μαγείρισσες που ξέρουν τι σημαίνει φιλοξενία και εθελοντισμός για να προβάλουν τον τόπο τους και τα προϊόντα τους. Κυρίως όμως ξέρουν να χαμογελούν, να δημιουργούν και να μας προσφέρουν την αγάπη τους.

ΔΡΟΣΕΡΗ KΑΡΠΟΥΖΟΣΟΥΠΑ  ΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ

Γιορτινά πρωτότυπα μαγειρέματα από τις μικρές Αιγιώτισσες 1ΥΛΙΚΑ

1 μεγάλο καρπούζι περίπου 5 κιλά

1 ½  φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο

500 γρ. τυρί φέτα μαλακή

200 γρ. δυόσμο ψιλοκομμένο

Λίγο φρέσκο τζίντζερ

Αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ

2 κλαράκια από τον δυόσμο

50 γρ. τυρί φέτα

Λίγα κερασάκια

Φέτες λεμονιού

Γιορτινά πρωτότυπα μαγειρέματα από τις μικρές Αιγιώτισσες 4ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε εξωτερικά το καρπούζι.

Το κόβουμε ακριβώς στην μέση κάθετα.

Με ένα κουτάλι ή ειδικό εργαλείο αφαιρούμε το εσωτερικό και το καθαρίζουμε από τα κουκούτσια.

Καθαρίζουμε την φλούδα από το τζίτζερ και το τρίβουμε στον τρίφτη.

Περνάμε την φέτα από το μπλέντερ ελαφρά.

Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο.

Γιορτινά πρωτότυπα μαγειρέματα από τις μικρές Αιγιώτισσες 5Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τον δυόσμο και το τζίτζερ ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε την φέτα ανακατεύοντας ελαφρά.  Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά.

Στο μπλέντερ χτυπάμε ελαφρά την ψίχα καρπουζιού. Την περνάμε από το σουρωτήρι για να το καθαρίσουμε από τα κουκούτσια.

Ρίχνουμε το πολτοποιημένο καρπούζι στις δύο «καρπουζοσουπιέρες» μας.

Προσθέτουμε και την φέτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, αν η φέτα μας δεν είναι τόσο αλμυρή.

Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη τις  «καρπουζοσουπιέρες» και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες τουλάχιστον.

Μόλις βγάλουμε το καρπούζι από το ψυγείο διακοσμούμε βάζοντας στην μέση φυλλαράκια δυόσμου από το κλαράκι και τρίβουμε λίγο φέτα.

Αν θέλουμε στην άλλη ολόγυρα μπορούμε να βάλουμε κερασάκια και λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού άλλωστε το Αίγιο φημίζεται για τα λεμόνια του.

Ακουμπάμε το καρπούζι μας σε μια πιατέλα και σερβίρουμε στους καλεσμένους μας την καρπουζόσουπα σε μπολάκια.

Αν στο πάρτυ υπάρχουν και μεγάλοι εκτός από τα παιδιά μπορεί στην μία καρπουζόσουπα να προσθέσουμε και ούζο.

΄Αρωμα Ελλάδας καλοκαιρινό….

Tips

Αν δεν σας αρέσει η φέτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα τυριού, κατίκι ή χλωροτύρι αν είστε σε νησί.

 

ΣΦΗΝΑΚΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΓΛΥΚΑΚΙ ΚΕΡΑΣΙ

Γιορτινά πρωτότυπα μαγειρέματα από τις μικρές Αιγιώτισσες 3ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 20 ΠΑΙΔΙΑ

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό δροσερό

4-6 σταγόνες χρώματα ζαχαροπλαστικής

250 γρ. γλυκό κεράσι ή άλλα γλυκά κουταλιού επιλογής μας

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Μοιράζουμε το γιαούρτι σε δύο μπολ αφού θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε δύο χρώματα.

Εμείς διαλέξαμε το ροζ που είναι κοριτσίστικο και πράσινο που κάνει αντίθεση με το κεράσι που  θα βάλουμε από πάνω γιατί αρέσει στις φίλες μας.

Στο ένα μπολ ρίχνουμε 3 σταγόνες ροζ χρώμα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ώστε να χρώμα να είναι ενιαίο.

Γιορτινά πρωτότυπα μαγειρέματα από τις μικρές Αιγιώτισσες 2Στο άλλο μπολ ρίχνουμε 3 σταγόνες από το πράσινο χρώμα και ανακατεύουμε με τον ίδιο τρόπο.

Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα πλαστικά σφηνάκια μας λίγο πιο πάνω από την μέση.

Η φίλη μου βάζει σε κάθε σφηνάκι με το δικό της κουταλάκι από ένα κερασάκι και λίγο κερασοσιρόπι.

Σε ένα δίσκο βάζουμε τα σφηνάκια μας και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθουν οι φίλοι μας για να δροσιστούν.

Μπορούμε να κάνουμε κύκλους ή γραμμές με διαφορετικά χρώματα σφηνάκι.

Αν πάλι θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλο γλυκό όπως πορτοκάλι ή συκαλάκι και να το κόψουμε σε φετούλες.

Μπορούμε να τα κάνουμε μισά μισά. Μια ιδέα είναι στο πράσινο γιαούρτι να βάλουμε πορτοκάλι ή στο ροζ συκαλάκι έτσι θα δημιουργήσουμε μια πανδαισία χρωμάτων και δροσιάς…

Προηγούμενο άρθροΑνεμιστήρας ή εντομοαπωθητικό για το κυνήγι των κουνουπιών; – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροΣύλλογος Ποντίων Μελίκης: Ακυρώνεται η σημερινή εκδήλωση με τον Β. Τερλέγκα.